Wpis z mikrobloga

Podczas ostatniej urbexowej wyprawy trafiło się trochę nieprzyjemnego wspinania, kolega nie dal rady za mną przejść, więc zawróciliśmy. I tak zacząłem się zastanawiać, że o ile w wielu miejscach przy odpowiedniej sprawności fizycznej da się wleźć o własnych siłach, to czasami trafiają się takie nieprzyjemne obiekty, gdzie po prostu bez dodatkowego sprzętu wyżej się nie dostanie. Jeszcze pół biedy, jak da się o coś zahaczyć linę, ale przy idealnie gładkiej ścianie lub dziurze w suficie na środku wysokiego pomieszczenia już jest źle. Przytarganie zwykłej drabiny często jest niemożliwe.

Macie na to jakieś patenty? Idealne byłoby coś w stylu drabiny teleskopowej, która byłaby w stanie się zmieścić do plecaka. Niestety te które widziałem w sklepach po złożeniu są jeszcze odrobinę za duże i są projektowane pod kątem wygody, a nie jak najmniejszej wagi i rozmiaru.

Wołam od razu kilka osób co się w tym temacie ostatnio udzielały:
@dymek95, @Kochanek, @nightmeen @fly_

#urbex #urbanexploration #opuszczone
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@snowak: Ja powiem tak - z własnego doświadczenia zaczynamy ogarniać sprzęt "PLUS" czyli właśnie drabinka czy jakaś lina aby móc to użyć. Nie mamy żadnego doświadczenia z tym sprzętem, tzn drabinka jest w fazie tworzenia (musi mieć wszelkie zalety użytkowania i ilości zajmowanego miejsca a zarazem aby nie było żal jej zostawić) i lina. Również ale mieliśmy parę sytuacji gdzie coś takiego by się przydało. Między innymi mam teraz szwy
  • Odpowiedz
@snowak: My chodzimy we trzech. Jeden z nas jest takim naszym "dronem" czy wchodzi na dachy i gdzie sie tylko da, dajemu mu aparat i czekamy. Raczej nie spotkaliśmy się jeszcze z miejscem w które chcielibyśmy bardzo wejść a się nie dało. Sprzętu do wspinaczki nie mamy żadnego. A można widzieć na co próbowałeś się wspiąć ?
  • Odpowiedz
@dymek95: Nie myślałem o żadnym konkretnym miejscu, ale dobrym przykładem jest (a właściwie był) pomost techniczny pod mostem łazienkowskim.
  • Odpowiedz