Wpis z mikrobloga

Grrrr... Florydziak jedzie na tydzień (!!) wakacji, a tu takie newsy. Podgrzał tylko atmosferę, ale zapowiada się rewolucyjnie.

SpaceX zdominuje galaktykę!

Na szybko z telefonu - na L2 NASASpaceFlight (zamknięte, odpłatne forum - dop. LooZ^) pojawiły sie informacje od SpaceX na temat ich planów. Sa one niesamowite. Niestety obowiązuje mnie embargo i nie mogę podać szczegółów, ale mogę (mam nadzieje) pospekulować na temat tych informacji. Przede wszystkim pojawiła sie informacja o cenie startu używanego F9. Jeżeli ta cena sie potwierdzi to ArianeSpace, Chiny i Rosja mogą juz składać dokumenty bankructwa. Następna informacja jest plan kwalifikacji używanych F9 - wyglada na to ze pierwszy komercyjny lot używanego F9 bedzie juz za rok a powrót na platformę jeszcze w tym roku. I to raczej w lecie niż na jesieni. I bedzie to obecny F9 a nie nowa wersja. I nie bedzie to w CCAFS :(. Barka jest rozwiązaniem tymczasowym (wiemy o tym) a docelowo F9 bedą lądowały na platformach. Najważniejsza dla mnie informacja to brak daty testu systemu ratowania Dragona V2 - nastąpi on miedzy startami F9, raczej nie przed Turkmenistansat i pewnie tez nie przed CRS-6. Wiec wyglada na to ze poczekają na mój powrót z testem.

Jak coś wycieknie to dam znać. Prawdopodobnie za kilka dni będzie artykuł na NSF.

#spacex #kosmos
  • 9
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@FlameRunner: Tylko cena była nieznana. Musk mówił o "100 razy", ale nikt w to nie wierzył, uznając, że nawet 3-4 razy taniej to jest faking osom rewoluszyn. Najwyraźniej cena jest naprawdę AŻ TAK niska, czego się raczej nikt nie spodziewał. Jeśli cena wynosi obecnie ~50mln to koszt w okolicach 1mln dolarów to byłoby coś niesamowitego. O 500k dolarów nawet nie wspominam ;)
  • Odpowiedz
@LooZ: czyli dziesiątki mało rozgarniętych śmieszków z mirko od: "kto będzie wysyłał rakiety w kosmos, jeśli nie Państwo?" itp. możemy już uznać za ostatecznie zaoranych?
  • Odpowiedz
@spluczka: Nie całkiem. Kilka miliardów dolarów przychodów SpaceX to są pieniądze od NASA za kontrakty. Do tego różne dotacje na konkursy które wygrywał SpaceX. Do tego pełen dostęp do 60 lat dokumentacji NASA w dziedzinie rakiet i lotów kosmicznych, wartych dziesiątki biliony dolarów (tak, nie miliardów). SpaceX jest gdzie jest, bo ma dostęp do badań podstawowych, które przez dziesiątki lat opracowała NASA. Przyznaje to Elon Musk mówiąc, że bez NASA
  • Odpowiedz