Wpis z mikrobloga

@eru: dokładnie, ważne żeby wkładać jajko dopiero do wrzątku na 5 min, wtedy białko szybko się ścina, a żółtko nie zdąży i norma czasu zawsze utrzymana, bo przy włożeniu jajka od początku do zimnej zawsze są różne czasy grzania zanim dojdzie do wrzenia i przy dojściu do gotowania wody, jajka u różnych ludzi będą na innym etapie, bo ten gotuje na elektrycznej u innego więcej wody etc, u jednego dochodziło
  • Odpowiedz
@eru: jeszcze trzeba wziąć pod uwagę, czy jajko z lodówki czy nie;) Ja takie normalne sklepowe z lodówki wrzucam do wrzątku, po uprzednim nakłuciu, na 5 minut i 10 sekund, wychodzi idealne.
  • Odpowiedz
@grzeszna: co jest z wami?! Przecież one jest nieznacznie za długo gotowane! Żółtko jest prawie ścięte. Jeśli nie ma możliwości rozpuszczenia w żółtku wiórka masła to jest za długo gotowane!
  • Odpowiedz