Wpis z mikrobloga

Mirki, problem...mowa będzie o telewizorze...28-go lutego (sobota) nadałem przesyłkę w punkcie nienależącym do Siódemki, 2-go marca (poniedziałek) kurier Siódemki odebrał przesyłkę i rozpoczął się cały ich proces logistyczny, 3-go marca (wtorek), tj. wczoraj, dzwonił do mnie odbiorca i mówi, że przesyłka dotarła, ale sprawdzał tv przy kurierze i okazało się, że ekran jest pęknięty. Niestety nie spytałem czy spisali protokół, bo nawet o tym nie pomyślałem ze zdenerwowania. Co mam zrobić, gdy dzisiaj lub jutro przesyłka dotrze do mnie? Nie będzie za późno na protokół? A co jeśli mam robić jeśli spisali owy protokół? Doradźcie co w obydwu sytuacjach powinienem zrobić.

#pytanie #siodemka #kurier #reklamacja
  • 8
@kokos1234: Spokojnie. Jeżeli Odbiorca sprawdzał przesyłkę przy kurierze i została ona zwrócona od razu to nie będzie żadnego problemu. Pozostaje jeszcze kwestia tego, jak to zostało opakowane. Możesz jednak już składać reklamację. Tak z ciekawości - jak szła przesyłka? Wystarczy mi oddział - oddział.
@madrzew: z tego co rozmawiałem z odbiorcą to mi powiedział, że sprawdzał przy kurierze, ale kurierowi się ponoć bardzo spieszyło i kurier mówił mu, że wszystko jest okej, że pewnie folia na ekranie tak się zawinęła i wygląda jakby pękło. A dopiero po włączeniu tv widać, że to jest prawdziwe pęknięcie, a nie folia. Ale nie wiem czy spisali protokół, na monitoringu przesyłki jest tylko info, że "odbiorca odmówił przyjęcia" (pic
Pobierz kokos1234 - @madrzew: z tego co rozmawiałem z odbiorcą to mi powiedział, że sprawdzał...
źródło: comment_4ak4FhmGMzsr2cZ4JFeQ0OGKufg2c6yb.jpg
Chodziło mi o drogę paczki, czyli to, co wkleiłeś: LUB - GDA. Co do statusów, to się one w sumie nie zgadzają z prawdą. Bo przecież Odbiorca otworzył paczkę, wyjął zawartość bez obecności kuriera i on ponownie przyjechał po przesyłkę robiąc zwrot. Czy został zrobiony protokół szkody? - obawiam się, że nie / taka informacja powinna być w statusach, nie wiem tylko, czy klient też ją obecnie widzi/. Jak dla mnie na
@madrzew: czyli jeśli jutro wpadnie do mnie kurier z moją przesyłką co powinienem zrobić? (nie będzie mnie w domu, będę w pracy anyway) rozpakować przy nim i poprosić o wypisanie protokołu szkody?

a mi w rozmowie odbiorca mówił, że przy kurierze sprawdzał zawartość, ale kurierowi się spieszyło
Jutro na infolinii podając LP pierwotny być może uda Ci się dowiedzieć na jakim LP wraca do Ciebie ta przesyłka i gdzie ona w ogóle jest - to jest zwrot i czasem to trwa dłużej, zatem niekoniecznie może być jutro u Ciebie. Jeżeli już przyjedzie bez żadnej informacji o uszkodzeniu, wypakuj towar (lub ktoś z domowników) na spokojnie przy kurierze i zażądaj wypisania takowego.