Wpis z mikrobloga

ludzie, którzy widzą tam czarny, powinni skalibrować sobie monitory. I to jedyny wniosek.

To, jaka sukienka jest w rzeczywistości, nie ma tu żadnego znaczenia, bo rozmawiamy o zdjęciu. A pipeta nie kłamie - to odcienie brązu, a nie czarny.

@rajet: O czyli wniosek jest taki, że jeśli rzeczywistość nie odpowiada oczekiwaniom użytkownika rajet to WSZYSCY SIĘ MYLICIE, ŻADEN Z WAS NIE MA RACJI... bo "pipeta nie kłamie" !

Sukienka jest niebiesko-czarna, zdjęcie
  • Odpowiedz
@rajet: @Dzwoneg: nie chodzi o to jakie kolory widać na zdjęciu - po pomiarze okazuje się, że niebieski i brązowy - tylko o to, jak mózg te kolory interpretuje i odgaduje "prawdziwy" kolor po "odjęciu" barwy światła. widzę biało-złoty i okazuje się, że mój mózg nie ma racji.
  • Odpowiedz
Jakim sposobem można prześwietlić zdjęcie tak, żeby na raz z niebieskiego zdjąć kolor a czarnemu dać złoty?

@NuGuns: Nie wiem o co chodzi z tym białym, ale czarny-złoty jest dla mnie zrozumiały bo materiał jest śliski i świecący i padające światło sprawia, że ten czarny mieni się na brązowo-złoty (zwłaszcza góra sukienki).
  • Odpowiedz
@SScherzo: Jeżeli weźmiesz pod uwagę, że sukienka znajduje się w cieniu to uznaję, że tak. Prościej jest przyjąć, że jest biel i złoto w cieniu niż prześwietlony granat i czysta czerń
Nie rozjaśniałem kolorów bo byłoby, że 'hurr durr oszukujo'. Jasne rzeczy w cieniu robią się ciemniejsze, myślę, że zauważyłaś kiedyś w życiu coś podobnego ( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
Spojrzałam na zdjęcie i była dla mnie tylko biało-złota. I stwierdziłam, że niezły troll. Po obejrzeniu filmiku, który @sveg wstawił wyżej (dzięki!) uświadomiłam sobie, że faktycznie, założyłam, że zdjęcie jest robione na balkonie/tarasie, gdzie słońce świeci z tyłu, a światło zasłaniane jest przez ścianę, ten brązowy pasek to balustrada, a w tle stoi samochód. Zastanowiłam się nad tym chwilę nie patrząc na zdjęcie i postanowiłam, że spojrzę na nie jeszcze raz
  • Odpowiedz