Wpis z mikrobloga

#programowanie

Pytanie zupełnie serio, więc proszę o o brak bólu d--y i wszelkiego spinania.

Ile zarabia przeciętny programista? Wiem, że wykopowy to minimum 15k na rękę, ale pytam serio. Mam kolegę, który jest programistą w małej firemce robiącej programy głównie dla średniej wielkości fabryk i zarabia (netto oczywiście) ledwo ponad 3 tys. miesięcznie, dlatego jestem ciekaw, czy jest to normalny zarobek jak na (podkreślam!) przeciętnego programistę, czy po prostu znajomy daje się dymać w dupala.
  • 23
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Różne firmy mają różne widełki dla tak samo doświadczonych programistów. Jakby tak nie było, to ludzie nie byliby wstanie napisać np. tego:

http://forum.4programmers.net/995856

@darck: widziałem to zestawienie, szczególnie mnie to zaciekawiło jak dowiedziałem sie że kolega z Luxoftu przechodził do IBMa :) to samo z Samsungiem, który jak potrzebuje goscia od C/C++ to potrafi przelicytować każdego

to są tak duże firmy że nie można ich porównywać, w różnych działach mogą
  • Odpowiedz
@darck: czy ja wiem czy taki typowy freelancing? Raczej kontrakty na więcej niż 6 miesięcy mozna łatwo załapać, a jak już masz sieć kontaktów i renomę to możesz sobie przebierać w ofertach. Własnie teraz zacząłem się zastanawiać czy z tymi 15k na etacie nie przesadziłem, może ktoś tyle ma, ale większość na B2B siedzi. Zresztą bardziej się opłaca, bo można przejść na podatek linowy.
  • Odpowiedz