Wpis z mikrobloga

Dużo osób mnie pyta na priv o wizę i życie w Nowej Zelandii. Napiszę krótki poradnik jak znajdę chwilę czasu. Jak macie jakieś pytania poza co jak gdzie i za ile, to walcie tutaj - odpowiem hurtem. Gdyby było większe zainteresowanie to mogę machnąć AMA (ale pewnie 1 dłuższy post wystarczy, nie?).

Dwie ciekawostki:

1. Auckland nocą, widok z Mt. Eden, najwyższego punktu w mieście (oczywiście wygasły wulkan).

2. Nowa Zelandia jest oficjalnie najdalszym miejscem w jakie można wyjechać z Polski, a Auckland jest najdalszym miastem powyżej 1 mln mieszkańców. Na pytanie "nie dało się dalej" mogę szczerze odpowiedzieć "nie" :p

#nocnazmiana #emigracja #emigrujzwykopem #nowazelandia #podroze #ama
Pobierz g.....i - Dużo osób mnie pyta na priv o wizę i życie w Nowej Zelandii. Napiszę krótki...
źródło: comment_RrsbvHuaDgBshYOhFqJFV0D6PBugMM9r.jpg
  • 16
@grecki: Ok, miałem priva pisać, ale może rzeczywiście zamiast powtarzać te same pytania, bo ktoś może zechce je jeszcze raz zadać.
1. Jaką wizę sobie załatwiałeś przy pierwszym wyjeździe? Czy zmieniałeś ją na jakąś inną potem?
1a. Jeśli od razu pracowniczą, to czy pracę miałeś/załatwiałeś przez neta/znajomych czy jako 'skilled worker'?
1aa. Jeśli załatwiałeś na miejscu, to jak długo szukałeś i na jakie stanowisko?
2. Koszta wizy, którą załatwiłeś.
3. Inne
@poglosieciepoznamlobuzie: wiem wiem ;). Stawki dla tech lead są tutaj między $85000 a $130000 na rok brutto (choć pewnie górna granica dość płynna). $85000 daje $2500 na dwa tygodnie:

Tak, dobrze widzisz, tutejszego ubezpieczenia wypadkowego płaci się 1.45%. Ubezpieczenie zdrowotne trzeba sobie zapewnić samemu (najdroższe jakie było w firmie w której ja mam to $120 na miesiąc).
Pobierz g.....i - @poglosieciepoznamlobuzie: wiem wiem ;). Stawki dla tech lead są tutaj międ...
źródło: comment_R3v0TLaMvgVvZWprd3yHxQeTT39uHdmn.jpg