W tym miejscu chciałbym pogratulować branży spożywczej majstersztyku. Naprawdę dymacie nas zawodowo. Ale Karol o co chodzi?! Zapyta pewnie teraz każdy. A w sumie to o nic, taka błachostka Chodzi o cukier wanilinowy, tak, tak spójrzcie dokładnie to nie jest cukier waniliowy a waniliNowy! A co to jest wanilina? Organiczny związek chemiczny stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych. Ma działanie stymulujące mózg dając mylne wrażenie, że coś smakuje lepiej (lepiej niż w rzeczywistości jest). A teraz wisienka na torcie, jak najtaniej pozyskać wanilinę? Cytat z Wikipedii żeby nie było... "W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania z kału bydła domowego waniliny. Wytwarzanie tego związku (używanego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym) tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii" Dodam tylko że waniline znajdziecie w większości produktów spożywczych. Teraz niech każdy wnioski wyciągnie sam... SMACZNEGO
@palecbiskupa: ogądałam film dokumentalny, w którym wsuwali aż im się uszy trzęsły, co więcej to dla nich "świąteczny przysmak" ( ͡°͜ʖ͡°) aczkolwiek nie polecam prób spożywania tego w domu, miej na uwadze, że to Grenlandczycy, zapewne mają inne potrzeby energentyczne jak i gusta smakowe
A co to jest wanilina? Organiczny związek chemiczny stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy.
@orog: I myślisz, że to przepadek, że nazywa się akurat tak wygodnie, że świetnie pasuje na opakowanie? Otóż to wanilina odpowiada za smak naturalnej wanilii, więc ten związek, który opisujesz to nie jakieś "coś" ze sprytnie dobraną nazwą tylko syntetyczny odpowiednik tego co jest w naturalnej lasce.
@palecbiskupa: A my zajadamy się flakami i kiszonymi ogórami. Gdyby w Korei o tym usłyszeli, to pewnie z obrzydzenia aż by się psem zakrztusili ( ͡°͜ʖ͡°)
Toś Amerykę w konserwach odkrył. Wielkie odkrycie, że ten taki pachnący cukier, co go mama w szufladzie w kuchni chowa, nazywa się wanilinowy, a nie waniliowy odkryłem dziecięciem będąc jeszcze za głębokiego PRLu (tuż po wojnie jaruzelskiej, wtedy jak obecnie wiadomo nic w sklepach nie było, niekolaborujący rodacy z głodu marli, więc dzieci pryciały po kuchni i wyżerały co się do gęby mieściło. Te dzieci, których ZOMO nie złapało i nad koksownikiem
Ale Karol o co chodzi?! Zapyta pewnie teraz każdy.
A w sumie to o nic, taka błachostka
Chodzi o cukier wanilinowy, tak, tak spójrzcie dokładnie to nie jest cukier waniliowy a waniliNowy!
A co to jest wanilina? Organiczny związek chemiczny stosowany w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako związek zapachowy. Znajduje się w rejestrze NIH niebezpiecznych związków chemicznych. Ma działanie stymulujące mózg dając mylne wrażenie, że coś smakuje lepiej (lepiej niż w rzeczywistości jest).
A teraz wisienka na torcie, jak najtaniej pozyskać wanilinę? Cytat z Wikipedii żeby nie było...
"W 2006 roku grupa japońskich badaczy kierowana przez Mayu Yamamoto opublikowała informacje o możliwości wyizolowania z kału bydła domowego waniliny. Wytwarzanie tego związku (używanego w przemyśle spożywczym i kosmetycznym) tą metodą jest tańsze, niż pozyskiwanie go z wanilii"
Dodam tylko że waniline znajdziecie w większości produktów spożywczych. Teraz niech każdy wnioski wyciągnie sam...
SMACZNEGO
źródło: comment_VqJqSfZTf8QEazyw7AsgCaeUDOT6dCJO.jpg
Pobierzhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Kiviak
źródło: comment_3vF0Su9BohuXcEflaWNQMZsBHycUDqfG.jpg
PobierzPrzecież to rozkładające się mięso.
@orog: I myślisz, że to przepadek, że nazywa się akurat tak wygodnie, że świetnie pasuje na opakowanie? Otóż to wanilina odpowiada za smak naturalnej wanilii, więc ten związek, który opisujesz to nie jakieś "coś" ze sprytnie dobraną nazwą tylko syntetyczny odpowiednik tego co jest w naturalnej lasce.
Ty lepiej nie szukaj czym jest Ambra lub Kopi Luwak ( ͡° ͜ʖ ͡°)