Wpis z mikrobloga

scan: scrub in progress since Wed Feb 4 02:31:22 2015
61.7G scanned out of 4.97T at 43.1M/s, 33h10m to go
0 repaired, 1.21% done
#zfs #linux ()

swoją drogą, zastanawiam się w jaki sposób dodać więcej dysków. Łącznie zmieści mi się 6, 4 dyski już mam (2x2 tb + 2x4 tb). ALE, mam je ustawione w formie dwóch mirrorów, tj. raid1 na 2x2 (łącznie 2tb) + raid1 na 2x4 (łącznie 4tb) co daje 6tb miejsca. Niezbyt fajnie, bo zawsze połowa miejsca jest "zmarnowana".

Myślę nad tym by zmienić to na raidz-1 lub raidz-2. Tylko jak to zrobić? Bo jedyny pomysł jaki mam to po dołożeniu dwóch dysków stworzyć degraded raidz-1 (czyli te dwa dyski + brakujący), przekopiować tam dane, wyczyścić jeden z dysków które mam obecnie i nim "załatać" tę macierz. Wtedy (przyjmując że nie straciłem danych ( ͡° ͜ʖ ͡°) ) będę miał raidz-1 o pojemności 8 tb (3x 4TB; 1 spare), oraz 3 wolne miejsca gdzie mógłbym utworzyć drugą taką macierz, już teraz bez kombinacji. Tymczasowo zrobioną z 2x2 tb + 1x4 tb, co mi da pojemność 4 tb (1 spare, dysk 4tb będzie traktowany jak 2tb). Później mogę zastąpić dyski 2 tb dyskami 4 tb i mieć już dwie identyczne macierze raidz-1 o pojemności 8 tb każda.

ALE to nadal nie jest idealne, bo wtedy może paść tylko jeden dysk z każdej, natomiast mając raidz-2 na wszystkich dyskach mogłyby paść dwa dowolne dyski. Lepszym rozwiązaniem mogłoby być kupienie czterech dysków po 4 TB. Wtedy stare dyski podłączam pod usb, nowe pod SATA. Tworzę degraded raidz-2 z tych czterech dysków (dwa brakują), po skopiowaniu danych ze starych dysków podłączonych na usb dokładam je do macierzy by ją załatać. Wtedy mam całkowitą pojemność 16 TB, i dowolne dwa dyski mogą zostać uszkodzone bez utraty danych. Tylko to by oznaczało że muszę kupić 4 dyski za jednym zamachem, a tanie to one kurde nie są. No i pytanie czy opłaca się w tej chwili kupować 4 TB, czy nie lepiej poczekać aż 6/8 TB potanieją ... tylko BŁĄD! Bo macierz tego typu zawsze przyjmie rozmiar najmniejszego dysku, więc musiałbym od razu kupić 6 większych.

EH RZYCIE!
  • 12
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@SensZycia: rozpaczam nad tym że zacząłem serwer od 2x2 tb, dołożyłem 2x4 tb i teraz jedyna droga rozbudowy to dokładanie kolejnych dysków parami (a później wymiana najmniejszych parami), a na lepsze rozwiązanie (raidz2 np.) trochę za późno :/
  • Odpowiedz
A w ogóle to dyski które kupowałem parę miesięcy temu (WD40EFRX) są teraz 200zł droższe niż wtedy, K---A
  • Odpowiedz
scan: scrub in progress since Wed Feb 4 02:31:22 2015
1.90T scanned out of 4.97T at 56.6M/s, 15h49m to go
0 repaired, 38.15% done
()
  • Odpowiedz