Wpis z mikrobloga

Niedługo do Turkmenistanu udaje się delegacja rządowa. Mają, oficjalnie, rozmawiać o nawiązaniu współpracy branży meblowej.

Meblowej.
W Turkmenistanie.

Dodatkowo 10-12 przedsiębiorców turkmeńskich dostanie polskie wizy aby pooglądać polski przemysł meblowy.

Skąd wiem? Mam swoje kontakty. Niedługo pewnie w mediach usłyszycie, bo sprawa jest domykana.

A teraz moja słowo komentarza. Turkmenistan to jeden z najgorszych reżimów na świecie. Mniejszości: Beludżowie, Rosjanie i Uzbecy nie mają praktycznie żadnych praw w Turkmenii. Nie istnieje opozycja, wszystkie media są państwowe.

Turkmenia nazywana jest Koreą Północną Azji Środkowej.

Jeszcze jakiś z naszych polityków chce powiedzieć słowo o demokracji, a w zasadzie jej brakach na Białorusi i Rosji? A może jakiś mirkowicz napisze coś mądrego w tej kwestii?

Dziękuje, koniec.

#rosja #bialorus #turkmenistan #polityka #wolnoscslowa #demokracja
#oswiadczenie
#ryczek #thumbingthestans
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Nero12: Przynajmniej nie mają problemów z liczeniem głosów!
Zresztą panował tam ten dyktator, co to sobie postawił taką złotą statuę z tego co kojarzę i jakąś książkę nawet miał ze swoimi "mądrościami" - więc no jest to prawidłowe określenie, że to taka Korea Północna z byłego ZSRR co by nie mówić ;-)
  • Odpowiedz
@Nero12: Właśnie patrzę na swoją koszulkę pewniej polskiej firmy, która powstała w rękach szwaczki z Bangladeszu która pracując 18 godzin na dzień, w podłej, grożącej zawaleniem szwalni zarabia za to 10$ na miesiąc. Ona nie ma czasu na prawa, media ani politykę. Tak tylko mówię, nic mądrego nie mam w tej chwili do powiedzenia.
  • Odpowiedz
@Nero12:

Jeszcze jakiś z naszych polityków chce powiedzieć słowo o demokracji, a w zasadzie jej brakach na Białorusi i Rosji? A może jakiś mirkowicz napisze coś mądrego w tej kwestii?

Ja napiszę śmiało, że między krytykowaniem RB i FR za brak demokracji a współpracą gospodarczą z autorytarnym Turkmenistanem nie ma sprzeczności, a przynajmniej jest jej niewiele. Z Chinami też cały świat handluje. Ot, konieczność. Nie będę szukał na siłę hipokryzji
  • Odpowiedz
@fantomasas: i o tym też swego czasu dużo pisałem. Naszym politykom zależy abyś patrzył jak to c-----o jest w Rosji, żebyś nie myślał, że u nas też jest mało wesoło.

Idealny przyklad.

Nie skupiaj się na tym, że nasz rząd leci w c---a - skup się, że Kreml kłamie.
  • Odpowiedz

@Nero12: Mnie mało obchodzi demokracja lub jej brak w kraju z ktorym interakcja Polakow jest iluzoryczna a panstwo to nie moze nam zagrozic bo nie jest w stanie no i jest daleko? To oczywiste ze bardziej sie patrzy na okolice swojego
  • Odpowiedz
@babisuk: A ja jestem za tym aby do nikogo nie szczekać. Ani do Rosji, ani do Białorusi. Po prostu robić deale, a po cichutku prowadzić swoją grę. Chcemy wspierać Ukrainę? Róbmy to po cichu. Ale wtedy nie byłoby punktów poparcia w wyborach.
  • Odpowiedz
@Nero12: Cóż kiedyś było tak że albo był pokój i wtedy się nie wtrącało w sprawy innego państwa albo była wojna. Dzisiaj państwa których nie lubią rządzący są demonizowane.
  • Odpowiedz