Wpis z mikrobloga

Siema Mirasy.

Jestem na 3 roku #informatyka na jednej z politechnik. Jestem na etapie wybieranai tematu pracy inżynierskiej. Technologie będą jeszcze do ustalenia (chociaż na 90% bedzie to asp.net MVC, C#, może troche html5). Chciałbym żebyście mi doradzili coś fajnego, co mogę na takową pracę stworzyć. Narazie myślałem o 2 takich standardowych rzeczach i jednej troche ciekawszej. Mianowicie:
- Sklep internetowy - standardowo logowanie, koszyk itp.
- System zarządzania przedsiębiorstwem np hotelem - meldowanie/wymeldowanie, obłożenie pokoi itp.
- Edytor dzwonków na telefon - logowanie, po zalogowaniu możemy z piosenki wybrać dowolny jej fragment i ściągnąć go na swój telefon komputer. Mamy powiedzmy limit sciągnięcia 2 dzwonków, za nielimitowany dostęp do edytora musimy zapłacić.

Macie jeszcze jakieś ciekawe pomysły? Wołam #dotnet #pracadyplomowa #pracainzynierska #politechnika #webdev
  • 10
Ja #!$%@?, to są przykadowe tematy? Przecież to osmarkany gownem gimbazjalista napisze po ciemku. Jak jesteś informatyka to weź temat o sieciach neuronowych i rozpoznawaniu np. pijackich geb z materiału wideo
@Niecny: jak na inżynierkę to mało ambitne te przykładowe tematy :V

Na szybko to wziąć sprawdzony pomysł i przenieść go na nową dziedzinę: na przykład zrób pinterest dla studentów, gdzie każdy kurs ma swój board i ludzie z danej grupy mogą tam "przypinać" przydatne materiały. Członek grupy może tworzyć/wywieszać "ogłoszenia", np. termin kolokwium. Wszystko zrobione tak, żeby łatwiej było katalogować materiały. Ale też łatwiej je odnaleźć - zorganizować to tak, żebyś
@grubyogor: czyli każdy, kto wziął na specjalizację webowe/mobilne jest w dupie, bo jego specjalizacja to nie temat na inżynierkę? Pszypał kurde, będę musiał oddać uczelni swój dyplom.

@Niecny także tego - lepszy system uczący się wykrywać pijackie mordy ze śmiesznych filmików niż aplikacja webowa wykorzystująca nowoczesne technologie, która odpowiada na realne potrzeby. Jak się obronisz to wołaj, pośmiejemy się z tych przegrywów, którzy robią na studiach nieżyciowe rzeczy XD
@Niecny: hmmm zawsze myślałem że na inzynierkę robi się coć o technologii a nie przykład zrobienie czegoś ja bym prędzej szedł w coś w stylu porównanie c# mvc z innymi technologiami na jakimś przykładzie, chcesz zrobić ten sklep to zrób go - ale w 5 językach np(c#,js,php,ruby,python) i porównaj na czym szybciej działa na czym wolniej na czym szybciej się robi itp itd, ogółem coś co komu się przyda, bo na
@Niecny: Może zrób jakiegoś bota agregującego/monitorującego treści z sieci ? Sam zamierzałem coś takiego napisać dla siebie.

Możesz wtedy podpiąć to pod rozwiązania sieciowe albo mobilne (jeśli zrobisz też wersję na mobile) i masz coś ambitniejszego niż bele sklep internetowy.
@Niecny: Ja też niedawno wybierałem temat pracy na inf, akurat mi się udało trafić na temat z puli standardowych, jest to gra strategiczna czasu rzeczywistego na przeglądarkę.
Więc proponuję ci coś z tematu growego, a co do "pożyteczności" pózniej jak inni piszą, myślę, że to trochę bez sensu (przynajmniej dla mnie) rzucać się na jakieś wielkie wody gdy tak na prawdę mało się jeszcze wie. Wybierz taki temat abyś był pewny