Wpis z mikrobloga

Pytanko do developerów #php: chciałbym nieco podciągnąć się w programowaniu i pomyślałem, że dobrze by było odświeżyć nieco PHP właśnie. Jako, że moja znajomość tego języka ogranicza się do prostych funkcji i proceduralnych skryptów, do tego pisanych z wykorzystaniem złych nawyków, to pomyślałem, że dobrze by było zacząć od nauki czegoś sensowniejszego.

Przyszło mi na myśl, że w sumie to chciałbym poznać nieco i nabrać praktyki w pisaniu aplikacji opartych o architekturę MVC, a to z kolei zaprowadziło mnie do wniosku, że niezłym wyjściem będzie poznanie #symfony, a konkretniej #symfony2.

Pytanko zatem jest następujące: co jeszcze powinienem poznać, co przeczytać, aby móc zacząć zabawę z tym frameworkiem? Sama idea OOP jest mi z grubsza znana, niemniej jednak nigdy nic samodzielnie nie pisałem obiektowo i czuję się trochę jak dziecko we mgle.

Co byście polecili dość kumatemu, ale jednak noobowi (poza usunięciem konta)? ( ͡ ͜ʖ ͡)
  • 19
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tomash-pl: Zapomnij o CI, no chyba, że żyjesz w roku 2010. Weź coś co jest normalnie i często rozwijane, korzysta z tego co współczesne php oferuje, i - co najważniejsze, jest kompatybilne z resztą tego co społeczność wypracowała (PSR, composer i podobne cuda). Zdecydowanie Symfony2 albo Laravel (5).
  • Odpowiedz
@TwigTechnology: @jawny_exploit: a no właśnie, już pamiętam, dlaczego był krytykowany... No dobra, a właśnie te tematy poboczne, bo chyba zdecyduję się jednak na Symfony2, to co jeszcze powinienem poznać w tematach pobocznych, typu PSR-0, Doctrine(?) etc. Czy może po prostu usiąść sobie z dokumentacją i cookbookiem S2 i krok po kroku czytać i próbować, a reszta przyjdzie z czasem?
  • Odpowiedz
@tomash-pl: bierz się od razu za kodowanie w symfony2. Dokumentacja - tak, ale w trakcie pracy. Tak się najwięcej nauczysz :) Walnij sobie jakiś "typowy" projekt dla sportu w symfony2. Przed pracą skonfiguruj jakieś testy i fixtury do bazy danych, reszta sama już poleci, stack overflow driven development ;) A na #php wołaj z konkretnymi problemami. Tak się nauczysz mysle najszybciej i najwięcej.
  • Odpowiedz
@tomash-pl: i tu się zaczyna gra :D nie no, chodzi o to, że dzięki tym dwóm rzeczom będziesz mieć podstawowe narzędzie pracy - stały zestaw danych do bazy danych, który jednym szybkim ruchem możesz przeresetować i przywrócić jej stan z początku pracy. a testy - jednostkowe, czy chociaż funkcjonalne - to również podstawowa sprawa, jak szalunek na budowie, który tworzy drewniany stelaż wypełniany betonem (ekhm). Wpierw piszesz sobie test, który
  • Odpowiedz