Wpis z mikrobloga

Witam wszystkich mirków, jestem tutaj nowy, więc proszę o wyrozumiałość...
Potrzebuję pomocy przy pracy przejściowej. Poszukuję dobrych materiałów do obliczeń podstawowych parametrów hamulca tarczowego.
#gorzkiezale #studbaza #studia #help
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@mty89: A co konkretnego w tych hamulcach? Jeśli brak Ci jakiegokolwiek pomysłu i nie wiesz jak zacząć to możesz spróbować od Poradnika Mechanika lub jakichś książek o maszynoznawstwie. Podstawy tam z pewnością się znajdą. A im dalej zagłębisz się w temat to powinieneś złapać pomysł, gdzie sięgnąć po więcej szczegółów :-) Pozdrawiam i powodzenia!
  • Odpowiedz
@kadetPirx: W programie Inventor jest kreator obliczania takiego hamulca i poszukuję materiałów, które pozwolą mi ręcznie obliczyć coś takiego, stary reżim Poibudy... Są to grubość tarczy, siły nacisku, moment hamujący, kąt oraz grubość klocków. Tego ostatniego nie jestem pewien.
  • Odpowiedz
@mty89: Hmm, jeśli potrzeba to mogę wspomóc jedynie stroną z dość starego Poradnika Mechanika. Są dwa podstawowe wzory wynikające z momentu i nacisku jednostkowego i informacja o kącie, że "przyjmujemy zwykle 60 stopni". Nic więcej nie mam w biblioteczce w temacie hamulców :-)
PS Czyli tylko ostatniego nie jesteś pewien, znaczy to, że szukasz już jedynie grubości klocków?
  • Odpowiedz