#linux #sysadmin Poleca ktoś jakieś dobre strony/kanały yt dla osoby która chcę się porządnie nauczyć obsługi terminala i rozwiązywania problemów z systemem samemu?
@Atomic_Cookie: Sama obsługa terminala nie jakąś wielką filozofią i w necie znajdziesz pełno rozpisek/tabelek z poleceniami. Jako wyższy poziom możesz nauczyć się jak klepać skrypty basha, a dalej to już rozwiązywanie konkretnych problemów w zależności co chcesz osiągnąć (konfiguracja jakiś usług sieciowych itp).
@Atomic_Cookie: postaw Debiana, postaw Gentoo (nawet choćbyś miał dojść tylko do bootowania się do TTY), postaw jakiś serwer WWW z PHP, z PHP-FPM, pobaw się bazami danych. Postaw WWW na jednym serwerze, a bazę danych na drugim i to połącz…
Usuń jakiś plik - najlepiej /bin/chmod i napraw to
Napisz kilka skryptów, które zrobią coś za Ciebie - najpopularniejsze chyba i założę się, że każdy pisał przynajmniej kilka - to skrypty
Jako, że są zarzuty i jest oczernianie mnie, że rzekomo nie jestem Polakiem tylko ruskim to wrzucam dowód, że oczerniający mnie ludzie się mylą. Wszelkie nieodpowiednie komentarze szkalujące będą usuwane. #ukraina #rosja #wojna #wykop
Poleca ktoś jakieś dobre strony/kanały yt dla osoby która chcę się porządnie nauczyć obsługi terminala i rozwiązywania problemów z systemem samemu?
@blackdkiwi: to mu napisałem, żeby sobie własnego LFS'a postawił :)
Usuń jakiś plik - najlepiej /bin/chmod i napraw to
Napisz kilka skryptów, które zrobią coś za Ciebie - najpopularniejsze chyba i założę się, że każdy pisał przynajmniej kilka - to skrypty