Wpis z mikrobloga

@fenis: a ile bruzd na policzkowej wg Ciebie powinna mieć dolna szóstka, skoro jest pięcioguzkowa, z czego trzy guzki są policzkowe, a więc dzielące je dwie bruzdy przechodzą na powierzchnię policzkową? dziękuję( ͡° ͜ʖ ͡°)
  • Odpowiedz
@lunam: Za bardzo uwydatnione. Tylko jedna aż tak mocno ujawnia się na powierzchni przedsionkowej. Z klinicznego punktu widzenia nie widziałem na pow. przedsionkowych dolnych szóstek dwóch miejsc powstawania próchnicy, ale jedno. Właśnie w miejscu zakończenia wgłobienia JEDNEJ bruzdy.
  • Odpowiedz
@lunam: to nie wiem, ja miałem pełnowartościowe ósemki, jedną mi musieli wyrwać (nie z winy samego zęba, problem wynikał z faktu, że miałem kiedyś poważne problemy zdrowotne, przy których m.in. zębom się oberwało, a szczególnie lewej dolnej ósemce) i nie myślałem nigdy, że jestem wyjątkowy :)
  • Odpowiedz
@fenis: może faktycznie.. dzięki za cenną uwagę ( ͡° ͜ʖ ͡°) my uczymy się podstawowej anatomii zębów i staramy się uwidaczniać ich charakterystyczne cechy.
  • Odpowiedz
@Pantokrator: ogólnie > utraconych zębów mądrości nie odbudowuje się protetycznie, jak w swoim podręczniku pisze pan Andrzej Krocin :p dlatego też nie zwracamy na nie szczególnej uwagi i nie modelujemy ich.
  • Odpowiedz