Wpis z mikrobloga

@PatologiiZew: ja jestem za obniżeniem podatków. Co do mieszkań socjalnych/komunalnych mam mieszane odczucia, jeśli przepisy zmuszają Biedronia jako prezydenta do posiadania takowych przez miasto to popieram jego decyzję o podniesieniu opłat, czynszów, w większości miast obecnie są bardzo niskie i nie wystarczają na bieżące utrzymanie tych budynków nie mówiąc o inwestycjach
  • Odpowiedz
@jerzy110992: Z tym że opłaty są niskie mogę częściowo się zgodzić. Problem jednak jest w tym że należności nie są ściągane. Tym powinien się zająć w pierwszej kolejności. Podwyżki sprawią że kolejna grupa ludzi przestanie płacić.
  • Odpowiedz
@PatologiiZew: no właśnie tu jest problem bo są dwie gałęzie prawactwa, masz tych bardziej liberalnych powiedzmy w rodzaju KNP i tych bardziej w stylu RN czyli warstwa gospodarcza ich programu to solidaryzm społeczny, dla mnie prawdziwa prawica to coś liberalnego gospodarczo, a więc już problematyczne jest samo posiadanie przez miasto takich lokali, mam pewne wątpliwości co do tego, bo widzę jak momentalnie poniszczone zostały nowe bloki oddane dla biednych mieszkańców
  • Odpowiedz
@PatologiiZew: problem ze ściągalnością jest chyba ciężki do rozwiązania w obecnym otoczeniu prawnym, przepisy utrudniają to, bo taki biedroń de facto nic nie może zrobić patologii która nie płaci za mieszkanie, na dwór ich wyrzucić nie może, więc te długi będą narastać, bo ci ludzie nie są usuwalni z tych mieszkań, można ich jedynie przysuwać do takich trzecioligowych mieszkań które ich zmotywują do przemyślenia swojej sytuacji i wzięcia się do
  • Odpowiedz
@jerzy110992: Dla mnie problemem "liberalnego prawactwa" jest to że o wszystkim myślą dogmatycznie. Na wszystko jest jedno super rozwiązanie. Całkowicie w oderwaniu od rzeczywistości.
Oczywiście że problem jest poważny. Nie zmieni go jednak podnoszenie czynszu. To że ciężko wyegzekwować pieniądze od ludzi którzy je mają wiem aż za dobrze. Swoją drogą zabawne że przedstawiciel "wykluczonych" z nimi walczy.
  • Odpowiedz
@PatologiiZew: wiesz, w każdym z nurtów politycznych takich ludzi znajdziesz, większość zwolenników każdego z systemów politycznych to średnio ogarniający ten temat ludzie, bo i większość społeczeństwa średnio ogarnia temat gospodarki, funkcjonowania państwa, a się na te tematy wypowiada. I to nawet nie chodzi o ludzi z nizin, niewykształconych, mam tu także na myśli autorytety w stylu gwiazdek filmowych, piosenkarzy, którzy to są owszem może i utalentowani w swojej dziedzinie, ale
  • Odpowiedz