Wpis z mikrobloga

http://pastebin.com/BnzFAGEK
Piszę program na studbaza do znajdowania najkrótszych dróg między punktami. Dawno nic nie pisałem a jak już to tylko programy konsolowe także mam całą listę pytań:

1>Czy pierwsza klasa Dikstra ma odpowiadać jedynie za wyświetlenie panelu? chciałem tam też zamieścić logikę programu ale nie widzi mi metod z klasy myframe
2>Najpierw ma wyświetlić się joptionpane z pytaniem ile wierzchołków ma graf, potem wyświetlić panel z x^2 polami tekstowymi. po wciśnięciu start wartości z pól tekstowych chce wgrać do 2 wymiarowej tablicy zakładając że "x" oznacza brak krawedzi, a liczba wagę. jakie kolejne kroki powinien wykonać na tej tablicy? Czy mój pomysł jest dobry albo czy ma sens do tej pory?
3>jak dodać etykiety aby wyświetlały wiersze/kolumny (w1,w2,w3...) z lewej strony i nad wierszami?
4>jak pogrupować guziki w panelu? mam obecnie layout grida, a jak chciałbym dodać dodatkowy pasek z przyciskami do obsługi programu to niestety układają się zgodnie z layoutem.
5>czy metoda wezField() zgra mi do tablicy 2 wymiarowej wartości z tych pól tekstowych?

#programowanie #algorytmy
  • 3
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Czy pierwsza klasa Dikstra ma odpowiadać jedynie za wyświetlenie panelu?

@LubiPiwko: wat? Jak masz klasę nazwaną od algorytmu przszukiwania grafu (a raczej od tęgiego mózga, który go wymyślił) to niech ona szuka tylko ścieƶki/mapuje graf. Nie ma nic wyświetlać.
  • Odpowiedz
@LubiPiwko: Na poczatek zaplanuj dobry algo i strukture klas. Zrob klase Graph i klase Vertex to po pierwsze. Klasa Graph niech zawiera w jakiejs tablicy liste tych wierzcholkow oraz metode findShortestPath (alg. dijkstry) a klasa Vertex niech ma tablice ze wskaznikiem na kolejne wierzcholki (tutaj mozesz zastosowac jakas mape vertex=>odleglosc). Gui calkiem oddzielnie.

Osobiscie nie jestem fanem map, ale na potrzeby Twojego programu spisza sie bardzo dobrze. Jak nie chcesz
  • Odpowiedz
@KrzaQ2: ok w zasadzie nie miałem pomysłu jak ponazywać te klasy...
powiedz mi jedynie czy dobrze myślę jak przedstawić ten algorytm:
0>oprocz tablicy 2 wymiarowej tworzę jednowymiarową typu bolean
1> najpierw sprawdzam czy element tablicy [0][0] ma wartość 0
2>potem szukam najmiejszego elementu w wierszu [0][0-x] w tablicy jednowymiarowej odznaczam numer indexu tej kolumny jako false czyli już wykorzystany
3> przechodzę do [x] wiersza i szukam najmiejszego elemetu[x][0-x] wykluczając przy szukaniu kolumny z
  • Odpowiedz