SERNIK SKŁADNIKI: 1 kg sera twarogowego do sernika 6 jajek (osobno żółtka i osobno białka) 1 laska wanilii 200 g masła 50 g kaszy manny 2 łyżki mąki tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 250 g cukru pudru 2 łyżki ciemnego kakao
PRZYGOTOWANIE; W mikserze utrzeć masło, żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodawać powoli ser, kaszę i mąkę. Ciągle miksując dodać miąższ z wanilii, proszek do pieczenia i kakao. W osobnej misce ubić na sztywno białka. Bo masy serowej dodać delikatnie ubite białka i delikatnie przemieszać. Przelać do blaszki (ja użyłam okrągłej o średnicy 23 cm). Oczywiście blaszka wyłożona papierem do pieczenia. Ja piekłam prawie 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Ale w moim piekarniku czas zawsze jest dwa razy dłuższy niż normalnie.
Ciasto udekorowałam polewą z gorzkiej czekolady , Mieszanką suszonych owoców: ananas płatki kokosowe papaja i posiekanych migdałów oraz musli z czekolada .
SKŁADNIKI:
1 kg sera twarogowego do sernika
6 jajek (osobno żółtka i osobno białka)
1 laska wanilii
200 g masła
50 g kaszy manny
2 łyżki mąki tortowej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
250 g cukru pudru
2 łyżki ciemnego kakao
PRZYGOTOWANIE;
W mikserze utrzeć masło, żółtka z cukrem do uzyskania gładkiej masy. Dodawać powoli ser, kaszę i mąkę. Ciągle miksując dodać miąższ z wanilii, proszek do pieczenia i kakao.
W osobnej misce ubić na sztywno białka.
Bo masy serowej dodać delikatnie ubite białka i delikatnie przemieszać.
Przelać do blaszki (ja użyłam okrągłej o średnicy 23 cm). Oczywiście blaszka wyłożona papierem do pieczenia.
Ja piekłam prawie 2 godziny w temperaturze 180 stopni. Ale w moim piekarniku czas zawsze jest dwa razy dłuższy niż normalnie.
Ciasto udekorowałam polewą z gorzkiej czekolady , Mieszanką suszonych owoców: ananas płatki kokosowe papaja i posiekanych migdałów oraz musli z czekolada .
#ciasto #sernik #pieczzwykopem
#gotowanie #gotujzwykopem #gotujzmikroblogiem