Wpis z mikrobloga

@wowo06: Jezdze automatem od kilku lat i na ten moment wybieram manuala, bo bez niego jest "nudno" ;) Chociaz w dluzsze trasy automat> manual po calosci.
  • Odpowiedz
@wowo06: automat to wielka wygoda. Szczególnie w mieście, w korkach. W nowym miejscu mogłem skupić się tylko na jeździe i trasie a nie jeszcze przerzucania co chwila biegów. Manual byłby fajny do zabawy, jakby auto tez było mocniejsze.

Mój automat też lubił mielic pod gore, trochę mnie to denerwowalo,
  • Odpowiedz
@wowo06: Do miasta tylko automat, jazda w korkach jest 100x bardziej wygodna. Na trasie bez znaczenia. Osobiście jeżdżę teraz manualem, ale miałem wcześniej omegę 2,5 v6 z automatem i była super. Ludzie, którzy twierdzą że nie ma się kontroli - moim zdaniem nie jeździli automatem. A do czego niby służy kick? Rozwiązania półautomatyczne - to tylko pozorna kontrola. W większości przypadków możemy ustalić bieg, na którym jedziemy ale po przekroczeniu
  • Odpowiedz
@wowo06: Jedno i drugie. To właściwa odpowiedź. Automat osobiście uwielbiam, mega fajnie w korkach, na trasie również miło, jest kick-down, jak się ma trochę mocy to daje mega frajdę, bo efekt jest praktycznie dokładnie taki sam jak przy ręcznej redukcji. Ale na minus są niepodważalnie koszta, gdy coś się zepsuje. A może się zepsuć, w końcu producenci wycofali się z myśli przewodniej "ma działać tysiąc lat" więc pewnie po ileś
  • Odpowiedz
@wowo06: manualna bo na automacie nie umiem jeździć (nigdy nie miałem) :D

@thampel5: o, jak moja żona. Główną landarą z manualem jeździ, ale maluchem na automacie się boi "bo nie umie" :)
  • Odpowiedz
Na trasie bez znaczenia

@wuju84: No to powodzenia w trafie Fabią z wolnossącą 1.4l z automatem. Właśnie w trafie objawia się słabość automatu przy małych silnikach. Z ręczną skrzynią da się uratować sytuację wysokimi obrotami przed wyprzedzaniem, z automatem - nie.
  • Odpowiedz
@wowo06: @Kormas: Jak ktoś twierdzi, że ma lepszą kontrolę nad autem z manualną skrzynią to zatrzymał się na motoryzacji jakieś 20 lat temu. Nowe skrzynie są znacznie wydajniejsze, mają po 7-8 biegów, lepsze przyspieszenie i mniejsze spalanie.

Porównywanie skrzyni manualnej do automatycznej to jak porównywanie co jest lepsze w gorące dni: klimatyzacja czy otwieranie okien :D
  • Odpowiedz