Wpis z mikrobloga

@xSQr: Teraz to tylko wytrwałości i cierpliwości Ci życzę.

Ja powiem z własnego doświadczenia że dziecko nie jest problemem jakie by nie było

( mój ma aspergera) najgorszym problemem w wychowywaniu takiego dzieciaka z różnymi przyległościami są ludzie, którzy nie umieją się w stosunku do niego
  • Odpowiedz
@dlaczegoale: Załatwialiście orzeczenia o potrzebie kształcenia specjalnego i nauczania indywidualnego i opinie o potrzebie wczesnego wspomagania rozwoju - jak to u was wyglądało? Każą nam teraz czekać półtora miesiąca na spotkanie z psychologiem w jakiejś cholernej państowej Poradni Psychologiczno - Pedagogicznej - a przecież mamy cały komplet dokumentów - psycholog, pedagog, psychiatra, laryngolog i zaświadczenie :( Z tego co do tej pory zauważyłem to te ośrodki państwowe gotowe są robić
  • Odpowiedz
@xSQr: tak załatwialam orzeczenie o potrzebie kształcenia specjalnego(mój chodzi do integracyjnej klasy).

Wydaje mi się że badanie pedagogiczne i psychologiczne będziesz musiał powtórzyć w placówce do której dziecko należy, która jest pod daną szkołą

Powinni uwzględnić te badania które masz już zrobione neurolog, laryngolog, zaświadczenie od logopedy. Pani która będzie badać twoją córkę w placówce psychologiczno-pedagogicznej zajmie się resztą podsunie wnioski do wypełnienia i sama powinna wszystko
  • Odpowiedz
Wydaje mi się że badanie pedagogiczne i psychologiczne będziesz musiał powtórzyć w placówce do której dziecko należy, która jest pod daną szkołą

Powinni uwzględnić te badania które masz już zrobione neurolog, laryngolog, zaświadczenie od logopedy. Pani która będzie badać twoją córkę w placówce psychologiczno-pedagogicznej zajmie się resztą podsunie wnioski do wypełnienia i sama powinna wszystko wysyłać.

@dlaczegoale: Dlaczego twoim zdaniem mam powtórzyć badania psychologa i pedagoga ? Przecież zrobili to
  • Odpowiedz
@xSQr: tak mi się wydaje że placówka która podlega pod szkołę czy pod miasto załatwia orzeczenie i potem szkoła współpracuje z tą placówką by odpowiednio opiekować się dzieckiem w szkole niestety w takich placówkach będziesz często, jak zalapiesz wizytę u logopedy na którą czekasz 3 miesiące to potem cię wciskają i chodzisz 2 razy w tygodniu. Idź do poradni i się spytaj bo może złożą wniosek z tego co robiłeś
  • Odpowiedz
@xSQr: to dziwnie tam u was ja w jednej placówce wszystko zrobiłam oprócz neurologa i laryngologia. Ja nie występowałam do ZUSu bo nie chcę małemu napieprzyc w papierach i nie potrzebuje żadnych profitów od państwa.

Musisz teraz ogarnąć która placówka ma się tym zająć i już, podejdź do najbliższej i się spytaj.

Widzę że tam u ciebie są specjalnie placówki ukierunkowane na autyzm idź tam jak od młodego wieku będzie
  • Odpowiedz
@xSQr: a miałam się jeszcze spytać jak to żona przyjęła, i od razu ci napiszę że nieraz można trafić na fajne zajęcia grupowe albo rodzinno grupowe, na których można uczyć się jak powinien wyglądać kontakt z dziećmi, czy jak się bawić, i jak rozmawiać. Niestety często samemu trzeba chodzić do poradni i szukać ale się opłaca.
  • Odpowiedz
@dlaczegoale: po skierowanie na badanie słuchu termin czekania w tamtym roku 5 miesięcy, na badanie EEG na wizytę u neurologa czekasz 3 miesiące by je zlecił jak zleci to wciągu tygodnia się zrobi. Mieszkam w Sosnowcu i w Szpitalu pediatrycznym Jana Pawła takie terminy. Teraz wiem że będę za dwa lata znowu orzeczenie robić to wizyty poumawiam odpowiednio wcześnie.

Dobrze że zrobiłeś prywatnie, wiesz co jest grane wcześniej.
  • Odpowiedz