Wpis z mikrobloga

Mirki i mirabelki,

Da się wywołać funkcje #php tylko wtedy gdy się kliknie np. w jakiś przycisk?

Zastosowałem rozwiązanie z AJAX, js ale musi to być w tym samym pliku w innym przypadku nie działa.

#programowanie #mysql #ajax #javascript <- wybaczcie jak kogoś niepotrzebnie zawołałem.
  • 16
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Da się wywołać funkcje #php tylko wtedy gdy się kliknie np. w jakiś przycisk?

@wuha: możesz to zrobić na chama jako formularz, submit zmienia Ci wartość na na true która warunkuje wykonanie kodu.
  • Odpowiedz
@msq: wiem, że tak jest, lecz może ktoś nasunie jakiekolwiek rozwiązanie by funkcja php wykonywała się tylko i wyłącznie po kliknięciu, jestem już bezsilny próbowałem wszystkiego co potrafię, a gdy wywołuje plik za pomocą ajaxa zwraca mi komunikat: Fatal error: Call to undefined function currentusercan() in ścieżka do pliku
  • Odpowiedz
Fatal error: Call to undefined function currentusercan() in ścieżka do pliku

@wuha: No to cos s----------s - wywolanie jest ok, klikasz, ajax sie laczy do serwera a tam nei ma tej funkcji zdefinowanej. I tyle.
  • Odpowiedz
@msq: Jest, ponieważ gdy wstawiam tę samą funkcje w tym samym pliku co formularz, działa bezproblemowo, ale wywołuje się za każdym razem jak aktualizuje dane, a nie klikam przycisku za to odpowiedzialnego.
  • Odpowiedz
@m_dop: tylko, że jako obecny adresurl mam wbudowane wordpressowe functions.php jak to rozwiązać? Ewentualnie zminimalizować do jednego klawisza submit?
  • Odpowiedz
@m_dop: Zrobiłem formularz dodający zdjęcia w edycji użytkownika pod wordpressem, teraz potrzebuję zrobić usuwanie tych zdjęć, tzn usuwanie tylko z rekordu w bazie i tutaj sobie nie moge poradzić, cały kod od tego mam w functions.php XD
  • Odpowiedz
w action musisz dać php echo getpermalink(getthe_ID()); ?

powinno hulać

codex czytać a nie na mirko siedzisz :D
  • Odpowiedz
@m_dop: czytam, ale poradzić sobie nie mogę ^^ a teraz znowu: Parse error: syntax error, unexpected TBOOLEANAND, expecting ',' or ')' in
  • Odpowiedz