Aktywne Wpisy

atack12 +42
Dzisiaj pobije rekord na dostawy. Propozycje możecie pisać i będę losowo wybierał. Do końca dnia będę wysyłał. Nie ma limitu pln (⌐ ͡■ ͜ʖ ͡■) #danielmagical #patostreamy
Oczywiście gdy święta Ukraina (ponownie) wysadza w powietrze cywila w miejscu publicznym raniąc osoby postronne to jest OK i to wcale nie jest terroryzm bo święta Ukraina może robić absolutnie co chce i nie musi przestrzegać jakichkolwiek zasad.
Zbrodnie wojenne na froncie i terroryzm, to chleb powszedni świętej Ukrainy.
#ukraina #wojna #rosja
Zbrodnie wojenne na froncie i terroryzm, to chleb powszedni świętej Ukrainy.
#ukraina #wojna #rosja

W kraju kwitnacego ziemniaka wielokrotnie spotkalem sie z tym ze jak przychodzi do zrobienia czegos "dla dobra ogolu" to wszyscy sie ogladaja zeby zrobil to ktos inny, a juz najgorsze by bylo gdyby trzeba sie zrzucic chociazby po 2 zlote. Pod tym wzgledem przeprowadzka do USA jest prawdziwym szokiem kulturowym.
Pare przykladow takich #truestory #coolstory :
Jakis czas temu (jeszcze zanim przeprowadzilem sie na stale) mialem faze na odwiedzanie roznych amerykanskich kosciolow. Podczas jednej z wizyt w Texasie udalem sie do "Kosciola Kowbojskiego". Sama msza to wogole oddzielna dluzsza opowiesc, wszyscy wyluzowani, ludzie w kapeluszach i butach z ostrogami. Pastor skazany za pobicie bankiera kiedy stanal w obronie jednego z parafian itp. No ale nie o tym mialo byc :) Po mszy czas na ogloszenia, wiec czekam ile potrzeba na remont kosciola ;) Ale okazuje sie ze ogloszenia troche inne niz te do ktorych bylem przyzwyczajony:
"Drodzy parafianie, naszemu bratu Johnowi spalila sie w tym tygodniu stodola i garaz, polowa z dzisiejszej tacy idzie na pomoc dla niego" chwila ciszy i zaczynaja wstawac rozni ludzie.
- Ja mam drewno ktore zostalo z budowy nowej stajni, moge przekazac.
- Ja moge przepracowac 3 weekendy.
- Moj syn jest w Afganistanie, John moze uzywac jego samochodu dopoki syn nie wroci
itp. itd.
Generalnie po wspomnieniach z polskiej wsi, gdzie u wujka nie mogli przez 10 lat wyrownac zakretu z ktorego co zima ktos wylatywal do rowu i poszerzyc drogi bo paru cepow nie chcialo oddac po 1-2 metry ziemi bylem w szoku.
Inna mniej spektakularne przypadki:
Czekam na swiatlach, i sygnalizator dla pieszych troche przekrzywiony, tak ze gorzej widac. Slysze jak parka kolo mnie rozmawia "Trzeba zadzwonic do ratusza i zglosic ten sygnalizator, bo jeszcze jakies dziecko nie zauwazy i wpadnie pod samochod"
Wszystkie lawki w moim parku i plac zabaw sa ufundowane przez poszczegolnych mieszkancow osiedla (o czym dumnie wieszcza przybite do nich plakietki z nawiskiem fundatorow)
#emigracja #emigrujzwykopem #zagranico i troche #gorzkiezale
Do wyboru:
- miec rodzine
- ozenic sie
- miec jakis poszukiwany zawod
- przyjechac na studia i legalizowac potem pobyt.
Generalnie nie ma latwej drogi zeby dostac wize (na staly pobyt).
Turystyczna dostaniesz praktycznie od reki.
To raczej zalezy od konkretnej spolecznosci niz od stanu.
Ostatnio byla akcja "przywracania rzeki miastu" czyli wykarczowania krzakow, posprzatania smieci i zasiania trawy na terenie po starych magazynach i zrobienia tam ogolnodostepnego miejsca wypoczynku.
@Taco_Polaco: ja dzisiaj zadzwoniłem do swojej spółdzielni mieszkaniowej poinformować o zepsutej latarni (w kółko włącza się i wyłącza w nocy, robiąc mi disco z pokoju, a wieczorami w ogóle nie świeci) i zaproponować, by rozwiązano jakoś problem zaparkowanych aut blokujących chodniki, tak że pieszy nie ma jak
@Migfirefox: przy granicy z Kanadą ( ͡° ͜ʖ ͡°) #pozdrodlakumatych
U nas jest podobnie w małych wsiach, też sobie pomagają. Ciotka mojej mamy mieszkała w Stanach od końca II w. ś. do 2009 roku i ona uważa, że tam wcale nie jest
http://polish.poland.usembassy.gov/pl_immediate_relatives_iv.html
Prawo imigracyjne w USA jest wogole mocno rygorystyczne. Moim zdaniem przesadnie.
no to lipton ( ͡° ʖ̯ ͡°)