Wpis z mikrobloga

@andygro: mnie też zawsze zastanawiało na czym polega praca takich wielkich firmy "konsaltingowych" typu Delloite czy PWC - i przede wszystkim kto to kupuje..

A w korpo - przynajmniej polskim - praca polega na forwardowaniu mejli i użeraniu sie ze wszystkimi wokoło bo każdy ma baaaardzo wąski zakres obowiązków
@andygro: Zacznijmy od tego co uznajesz za "korpo". W USA korporacja to jedna z najpopularniejszych metod biznesu. Jest wiele firm np. budowlanych w których pracują 3 osoby i prawnie ta firma jest już korporacją.
@M4ks: ale właśnie jakich obowiązków? I co z tej pracy powstaje? Nie chodzi mi dosłownie ale o nazwanie tego czegoś. Ja np jestem hydraulikiem i dzieki mojej pracy ludzie maja wodę w kranie( w bardzo wielkim skrócie) i (zazwyczaj)
@andygro: Pracuję w ogromnym banku, z reguły mój dzień wygląda tak że przychodzę, odblokowuję kompa, czytam maile, piszę maile, wdzwaniam się na spotkania, czasem mam spotkania na żywo :D

A poważniej - zajmuję się analizą bankowych systemów informatycznych pod kątem bezpieczeństwa. Jeśli jesteś bardzo zainteresowany to możesz poczytać taką książkę która nazywa się NIST SP 800-30 i tam jest to bardzo dokładnie opisane. Zasadniczo dostaję stertę dokumentacji odnośnie danego systemu (istniejącego