Wpis z mikrobloga

Też wam się ten balingometr tak przeskalowuje? Robiłem w sobotę dopiero 2 warke - AIPA, zaczynam filtracje, sprawdzam jakieś 15Blg, myślę trochę mało, ale co zrobić, wysładzam, znowu sprawdzam - 0Blg, #!$%@?.... Nalałem kranówy i się okazało ze 0 mam na poziomie -3 ( ͡° ʖ̯ ͡°). Oczywiście oszczędził bym sobie tych emocji sprawdzając to na początku, ale co tam :D

#piwowarstwo
  • 8
@rMp77: ja mam dwa i oba są spieprzone, po prostu ten papierl ze skalą w srodku się przesuwa, przed użyciem sprawdzam gdzie jest zero w wodzie i jadę, przecież ten odczyt to też jest taki trochę na oko +/-1 blg
@rMp77: jak robisz na gorąco to tak jest. Jak jeszcze tego nie wiedziałem, to martwiłem się, bo (mierząc na gorąco) miałem 15l brzeczki o 11blg. Po schłodzeniu okazało się, że jest 16blg i celując w 12 blg wyszło mi 20 litrów ;)
@kontra: @kranu: Staram się schłodzić zawsze do tych przynajmniej 30st. Jak wziąłem korektę na te przesuniecie skali to wyniki były już w miarę ok. Wkurzyło mnie tylko te przeskalowanie.

@kranu: przy sprawdzaniu refraktometrem nie trzeba schładzać próbki ?
@Rymbaba @rMp77: "Większość refraktometrów dostępnych na rynku posiada mechanizm kompensacji temperatury, co oznacza, że nie trzeba korygować odczytu, o ile temp. otoczenia i próbki mieści się w ustalonych granicach."