Wpis z mikrobloga

@wygralemSmycz: No generalnie tPortmonetką jest taniej niż jakbyś kupował papierowe. Ale to raczej trzeba powiedzieć, że w tPortmonetce jest mniej drożej niż papierowymi.
  • Odpowiedz
  • 0
@kompocki: jak zalatwic sobie ulge na karte peka, bo jak kupuje 30dniowy to mam legitke ze soba i pokazuje wtedy place mniej a jakbym chcial doladowac karte zeby uzywac tportmonetke np za 15 zl to rozumiem ze zniszki nie mam wtedy :×?
  • Odpowiedz
dlaczego jest mniej drożej?

@Lord_Jim: PEKA się opłaca, ale tylko pod warunkiem, że masz do przejechania długą trasę i co najmniej jedną przesiadkę. Wtedy ok, jest taniej niż było przed wprowadzeniem PEKI. Ale kiedy masz do przejechania tylko kilka przystanków, tak jak ja kiedy mam do pracy 6 przystanków, jakieś 15min autobusem, to teraz zamiast 2,60, płacę 3,50 w jedną stronę. Oczywiście olałem to i teraz bardziej opłaca mi się
  • Odpowiedz
@wygralemSmycz: jak kupowałeś miesięczny to powinni ci tę ulgę wbić ogólnie na karte i wtedy portmonetka też leci po ulgowych. nie wiem czy jak wybierzesz "stan karty" to czy ci pokaże czy masz ulgę, ale możesz się zalogować przez neta na konto peki i tam masz swoje ulgi. a jak chcesz ją nabić na pekę to normalnie do jakiegoś POK idź
  • Odpowiedz
@Lord_Jim: chodziło mu o papierowy

a "mniej drożej" odnosi się do tego, że peka i tak jest droższa niż stare bilety, po prostu jest tańsza niż nowe papierowe (czyli mniej droższa ;P)
  • Odpowiedz
@pwone: Wcześniej papierowy na 15min kosztował 2,60zł chyba. Teraz 10min papierowy kosztuje 3,00zł. 6 przystanków tPortmonetką kosztuje dokładnie 2,52zł. W zależności od miejsca 6 przystanków dało się spokojnie przejechać w 15min. Wszystko zależy od sytuacji. Teraz można za 80gr przejechać 2km (przystanek PST Słowiańska do mostu teatralnego). Ale jestem pewien, że miasto przeliczyło sobie doskonale jak wygląda typowa podróż i tak ustawiło profile aby na tym zarobić. No i zachęciło
  • Odpowiedz