Wpis z mikrobloga

#webdev #mozilla #firefox #programowanie

Mozilla własnie wypuściła przeglądarkę dla developerów stron WWW:

https://www.mozilla.org/en-US/firefox/developer/

Słyszałem o tym projekcie od jakiegoś czasu i liczyłem na połączenie przeglądarki z edytorem WYSIWYG, możliwość integracji z frameworkami czy jakieś inne rewolucyjne koncepcje tymczasem jest to zwykły Firefox z inną skórką (swoją drogą fajną), baaaardzo prostym IDE (notatnik z kolorowaniem składni) i kilkoma innymi dodatkami które Chrome miał już dawno. Słabo.

W zasadzie ta przeglądarka dla developerów dla mnie oferuje mniej niż Chrome ze swoimi narzędziami ale mimo wszystko fajnie, że w ogóle powstało takie narzędzie. Może przyszłe wersje będą wyglądały lepiej.
  • 10
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@Marmite: W HTML nie ma podpowiadania składni, w CSS to ma każdy edytor a w JS jest i to całkiem OK tylko natura JS jest taka, że przy bardziej złożonym kodzie już nie ma szans to działać dobrze :-/
  • Odpowiedz
@Marmite: Np. zmienne które przekazujesz np. w parametrach funkcji. A WebIDE od Mozilli nie obsługuje niestety nawet typowania z JSDoc więc w takim przypadku podpowiadanie składni nie ma szans działać.

BTW: Screenshot z panelu konfiguracji WebIDE. Tak - konfiguracje całego IDE to te kilka opcji. Nawet kolorów nie można zmienić. No jak można nazwać to czymś więcej od notatnika :-|
J.....k - @Marmite: Np. zmienne które przekazujesz np. w parametrach funkcji. A WebID...

źródło: comment_4BuOzLAgkyMPAXlG4KRNzieNb2N8TI9U.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
@Marmite: Ale window jest obiektem globalnym i jego definicja jest znana więc nie wiem co to za filozofia, że IDE ma zakodowaną listę jego parametrów. Problemem jest to, że to IDE nie obsługuje typowania.
  • Odpowiedz
@JakisTamKtosek: Ty mówisz "co to za filozofia", a powiedz to tym IDE które nawet tak banalnej rzeczy nie wspierają. Przykładowo Visual Studio sobie z tym radzi i elegancko podpowie faktyczne własności obiektu

e
, natomiast już taki WebStorm (a przecież potężne IDE, które zdecydowanie miażdży konkurencję jeśli chodzi o wsparcie dla projektów JSowych) w tym wypadku głupieje. NetBeans, też nie najgorsze IDE, również w tym wypadku już nie wie z
  • Odpowiedz
@JakisTamKtosek: Co do podpowiadania składni html i edycji html faktycznie, mogłoby to lepiej działać, ale na pewno będzie, bo ta funkcja jest oparta na edytorze codemirror, do którego jest m.in. rozszerzenie html hint, więc kwestia czasu.

Sama edycja dla deweloperów nie posiada w zasadzie dużo nowości w stosunku do przeglądarki, parę przycisków skrótów do narzędzi, to wszystko już było :)

Polecam zapoznać się bliżej, bo wnioskuję, że nie zachęciły Cię
  • Odpowiedz