Wpis z mikrobloga

#boldupy #oswiadczenie #finanse

zdziwiło mnie jak zobaczyłem swoją pensję za październik, brakowało w niej paru stówek w porównaniu do miesięcy poprzednich, co się okazało przyczyną tego stanu rzeczy? ano wpadłem w 2 próg podatkowy, czyli teraz kradną mi 32% pensji, nie 18% :/

powinienem się chyba cieszyć, że dobrze zarabiam, ale jakoś do śmiechu mi nie jest :/

• 35
@wszystkoinic: nie, szacunkowe moje zarobki za ten rok to troszkę ponad 100 000 zł (do ~85 000 zł jest 18% podatku), rok temu zabrakło mi niecałe 2 000 zł żeby 2 próg podatkowy przekroczyć, w tym roku się nie udało tego uniknąć :/
@MichuB: Cos mi się wydaje ze jestes trollem. A juz na pewno jestem pewien ze zmyslasz jesli chodzi o zarobki. To wygląda inaczej niz Ci się wydaje. Nie ma czegos takiego ze pobierają Ci zaliczkę przez cały rok 18% a jak przekroczysz limit roczny to 32%. Przez cały rok pobierają zaliczkę na zasadzie proporcji co miesiąc 85000/12 miesiecy - 18% i od tego co powyzej 32%. Druga sprawa, ze progresja dziala
@barxik: Oczywiście, że zaczną pobierać wyższy podatek dopiero w miesiącu następującym po tym, w którym doszło do przekroczenia podstawy do opodatkowania w kwocie 85 528 zł. Znajdź sobie dowolny kalkulator wynagrodzeń i zweryfikuj to, co napisałeś, a nie wprowadzaj ludzi w błąd.
@Pchelka87: Faktycznie. Mimo wszytsko to co piszę @MichuB nie trzyma się kupy. Przy 100k rocznego dochodu juz w pazdzierniku byc w 2 progu? Przy tej kwocie brutto jego podstawa do opodatkowania jest na styku progów a juz na pewno płatnik nie nalicza mu wyzszej zaliczki
via Android
  • 1
@barxik: bzdury gadasz lub sam jesteś trollem

Zaliczkę na pit w wysokości 18% pobiera się tak długo jak nie przekroczy się pierwszego progu, dopiero po przekroczeniu zaczynają naliczać wyższy pit. Inaczej to może wyglądać jak z etatu wynika, że limit przekroczysz, wtedy kadry mogą od początku roku odciągać składki z postawą 32% a nie dopiero po przekroczeniu progu. Wtedy nie masz terapii szokowej jak ja teraz.
@MichuB: Nadal obstaje przy swoim. Jesli nie naliczają Ci proporcjonalnie to musialbys miec ok 138k rocznego dochodu aby pobrali Ci wyzszą zaliczkę juz w pazdzierniku a Ty piszesz o 100k. Jesli miales jednak na mysli ze do pazdziernika zarobiles juz 100k co koliduje z treścią innych Twoich komentarzy w tym posciei to i tak się to nie zgadza.
@MichuB: a nie pracujesz przypadkiem jako "twórca" i przysługiwało Ci do 85k 50proc. kosztów uzyskania przychodu? Miałem identyczną sytuację w październiku...