Wpis z mikrobloga

Po niecałych dwóch miesiącach od zabutelkowania coś tam zaczęło mi się wytrącać w butelkach, nie wiem czy to nie pleśń :|

Butelki mogły być nieszczelne :|

#cydr #gorzkiezale
  • 8
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@tajek: wytrącać? Czyli rozumiem, że na dnie osad powstaje? Jak są nieszczelne to niedobrze, pleśnie potrzebują tlenu do rozwoju, ale to kożuch na powierzchni?
  • Odpowiedz
@browarPL: osad normalny był na dnie, a to coś po prostu pływa w cydrze, a na powierzchni w niektórych butelkach zaczął się robić jakiś cieniutki kożuch
  • Odpowiedz
@tajek: One obniżają zawartość alkoholu, kwasu i innych substancji ekstraktywnych, nadając stopniowo nieprzyjemny zapach i smak. W przypadku wina można to jeszcze próbować leczyć, a w przypadku cydru nie wiem czy jest sens.
  • Odpowiedz