Aktywne Wpisy
Ziom166 +8
Pobawimy się w AMA. Zadaj mi pytanie a ja zadam pytanie tobie i zobaczymy co z tego wyjdzie. Tematyka dowolna. ( ͡° ͜ʖ ͡°)
tofian +11
Byłem dzisiaj na pracy zdalnej i stwierdziłem, że ugotuję krem z dyni. Moja druga połówka wróciła z pracy i zaczęła narzekać że „zły” garnek użyłem i akurat nie ma ochoty na tą zupę xD w sumie czego się spodziewałem, tak jest za każdym razem. Lubię gotować i innym smakuje ale w domu mam wiecznie niezadowolonego klienta xD #zalesie #zwiazki
Hej Mirasy, piąteczek dzisiaj także na dobry początek weekendu mam dla was kolejną historie, która miała miejsce jakiś rok temu a całe zajście zostało nagrane przez kamerę przemysłową.
Obiekt: prasa automatyczna (taka większa, wielkości małego domku jednorodzinnego, nacisk pewnie coś około kilkuset ton - musicie wiedzieć że prasy to jedne z większych killerów w przemyśle, operatorzy pras ręcznych którzy nie mają kilku paluszków (a jest to standard) wiedzą o czym mówię)
Sytuacja: Prasa coś dziwnie pracowała, Janusz operator nadzorujący wchodzi pod prasę żeby zobaczyć co się stało - oczywiście prasę wyłącza przed przystąpieniem do serwisu - nie stosuje procedury LOTO (procedura Lockout-Tagout - wyłączasz maszynę przy pomocy wyłącznika głównego, zamykasz na kłódkę, i oznaczasz co się stało i kto zamknął. Zajmuje to chwilę, ale uniemożliwia uruchomienie maszyny). Wczołguje się pod prasę, i znika z pola widzenia kamery. W tym czasie przychodzi Janusz-kierownik/brygadzista, i patrzy co tu się o--------a? Czemu maszyna stoi? Przecież na każdej sekundzie postoju firma traci pieniążki! No to myk, załącza prasę!
Skutek: Na kamerze widać jak spod prasy gdzie jeszcze przed chwilą wczołgał sie operator, wyskakują nogi. Janusz-brygadzista lekka panika, chce wyciągnąć kolegę, chwyta nogę i... wyciąga samą nogę. Ucieka z pola widzenia kamery z nogą xD (Janusz musiał mieć niezłą traumę).
Wypadku tego uniknięto by, gdyby zastosowano wcześniej wspomnianą procedurę LOTO (bądź inne możliwe techniczne środki bezpieczeństwa). Szkoda Januszy :/