Wpis z mikrobloga

Panie i Panowie, mam prostą encję np. Element i drugą - Parameter. Relacja Element -> Parameter jest oneToMany, każdy element może mieć wiele parametrów. Każdy parametr ma pola dajmy na to: id, element_id, value, refresh-rate

Chciałbym zrobić formularz dodawania parametrów gdzie na początek z selecta wybrałbym sobie Element, potem mógłbym wpisać wartość "refresh-rate" i na koniec chciałbym textarea gdzie mógłbym wpisać "value" ale z takim zastarzeżeniem, że jeżeli podam kilka - każdy w nowej linijce - to utworzy mi się kilka encji "Parameter" z czego każda będzie miała oczywiście inny value i taki sam refresh-rate.

Mam problem ze zrealizowaniem tego textarea - jakieś rady, sugestię, linki lub chociaż słowa klucze? :D

Będę wdzięczny bo w #symfony nadal świeżak, a chciałbym to zrobić po bożemu :D

#symfony2 #php #mvc #webdev
  • 5
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@lukasz_: zacznij od tego, zeby nie myslec o bazie jak o schemie, tylko jak zbiorze obiektow.

Robisz w formie array collection, jak zrobic dynamiczne dodawanie pol poczytasz w dokumentacji. Jesli chcesz to robic batchowo piszesz transformer w jsie albo symfonowy w phpie.
  • Odpowiedz
@lukasz_: najprosciej zrobic to jako ArrayCollection dynamicznych, prototypowanych komentarzy i napisac handler w jsie ktory doda te obiekty do formularza po cichu. Jesli po requescie, to data transformer.
  • Odpowiedz
@lukasz_: nie wiem czy dobrze zrozumiałem. Robisz sobie w zasadzie 3 formularze, jeden to ElementType, drugi ParameterType a trzeci formularz to po prostu dwa pola - jeden typu ElementType a drugi ParameterType (czyli te dwa formularze które stworzyłeś wcześniej). No i teraz wystarczy przed persistem pobrać sobie pole value, rozbić value po enterach (pregsplit) i odpowiednią ilość razy robić persist. Prawdopodobnie będziesz musiał ustawić sobie CASCADEUPDATE w configu
  • Odpowiedz