Wpis z mikrobloga

Jak w UK, 2 osoby zarabiają 2x 1200 funtów na rękę = 2400 miesięcznie, to ile w Polsce musiałyby zarabiać, żeby żyć na takim poziomie jak tam za te pensje? Chodzi o podobną ilość dóbr do kupienia itp. Wiadomo, że tam są rzeczy droższe, ale kupi sie ich więcej/pracuje się na nie mniej. Jaki może być odpowiednik takich zarobków w Polsce.

#rozkminy

#uk #anglia #emigracja
  • 35
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@sorek: tyle ze Twoje porownanie jest z d--y. Caly trojkat bermudzki Sheffield, Manchester, Leeds moze i sa duzymi miastami ale caly region jest jednym z najmniej atrakcyjnych do mieszkania w Anglii.

Prawda jest taka ze na poludniu sa najdrozsze mieszkania bo okolice sa atrakcyjne, a im dalej na polnoc tym taniej.

Porownojesz Sheffield do Krakowa a powinienes raczej do Sosnowca albo Katowic.
  • Odpowiedz
@sorek: tylko, że Sheffield vs Londyn to jest jak 1 do 16, a Kraków do Warszawy jak 1 do 2 - patrząc na liczbę ludności.

Mają nieco inny rozkład ludności niż u nas - gdzie jest Warszawa i kilka podobnych miast wielkościa (Wrocław, Kraków, Łódź, Gdańsk).
  • Odpowiedz
@Bandian: Dla mnie cena to kryterium atrakcyjnosci :D Na południu jest po prostu dużo więcej kasy, nie umniejsza to nic tym miastom - one mają potencjał ;)

@M4ks: Dlatego dla mine Londyn i Warszawa to inne kategorie, natomiast IMO Sheffield i Kraków można już spróbować porównać.
  • Odpowiedz
@sorek: sorry moze zle sie wyrazilem :) caly trojkat midlandzki jest jednym z NAJBRZYDSZYCH miejsc w Anglii :) i dla tego wlasnie cenowo jest tam mega tanio bo to region typowo przemyslowy (jak nasz Slask).

A co do glownego watktu @coolcooly22 to uwazam ze zeby zyc na podobnym poziomie jaki da Ci 2400£ na poludniu anglii, to ok 7000PLN w Polsce (Warszawa). (biorac oczywiscie pod uwage roznice w cenach
  • Odpowiedz
@sorek: no ale czym tu sie zachwycac ? polany na ktorych nic nie ma, ktorych jest w UK pelno ? I moze jeszcze mi powiesz ze w Sheffield masz taki widok ? ( ͡° ͜ʖ ͡°)

Moze dla Ciebie jest to atrakcyjne, ale dla angoli raczej nie.

Poludnie oferuje lepsze widoki imo Poole
  • Odpowiedz
@Bandian: A fuj ;) Ale co tu gadać.. dla mnie ideałem jest szkocja albo moje beskidy/tatry ;)

@coolcooly22: Wchuj. Dużo klubów, dużo studentów, dużo ludzi. Ogólnie jeśli jesteś metalem/kucem to jest w ogóle super bo jest dużo knajp metalowych (z samego Barnsley pochodzi zespół Saxon). J----e centrum handlowe i fajny rynek, dobre sklepy i chyba jedni z najmilszych ludzi na ulicach jakich spotkałem ;) (jeździłem po leeds, bradford,
  • Odpowiedz
@Bandian: @sorek: Nigdzie na świecie koszt nieruchomości nie jest determinowany przez piękno okolicy, chyba, że mówimy o terenach turystycznych, jak linia brzegowa. Koszt kształtowany jest przez popyt i podaż. A popyt zależy od tego czy zarobki są wyższe niż w okolicy, przez co czy ludzi imigrują do danego miasta, czy może z niego wyjeżdżają.

Więc nie pisz Bandian, że tam jest tanio, bo brzydko, tylko dlatego, że jest
  • Odpowiedz
@niemenel: no tak tylko Berkshire, a Yorkshire to niebo, a ziemia. Berks to jedno z najdroższych hrabstw? W top 3 chyba? Popraw mnie jeśli się mylę, pozdr.

@sorek: zajebiste to Yorkshire, bardzo podobają mi się widoki. Szkoda, że się nie zdecydowałem, ale na razie w mam w miarę spoko fuchę, także póki co ostaję tutaj.
  • Odpowiedz