Wpis z mikrobloga

#fotografia

mirki, mysle nad kupnem aparatu. Jestem totalnym noobem - nie znam sie na temacie totalnie, ale sama chec sprobowania sil w fotografi chodzi za mna juz pare lat :) Po wstepnym zorientowaniu sie w temacie widze, ze bardziej odpowiadalaby mi lustrzanka. Zalezy mi na uniwersalnosci sprzetu (nie wiem jeszcze co mi sie bedzie cykac najfajniej - chcialbym sprobowa wszystkiego) Na obiektywach, iso, matrycach tez sie nie znam wiec nawet nie wiem co mam wziac pod uwage.

Chcialbym jednak, zeby sprzecik posluzyl mi pare lat i zeby nie trzeba go bylo za szybko wymieniac ;)

Fajnie by bylo gdyby udalo sie za aparat + jakies podstawowe obiektywy (polecicie tez?) zamknac w kwocie 3-3,5k (o ile sie da wogole?)

TL;dr - gowno sie znam, szukam lustrzanki+obiektyw do 3,5k.
  • 15
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

jak pisalem wyzej mam odlozone na ten cel w skarpecie jakies 3,5k. Zdjecia robilem jeszcze jakimis analogami za gnoja, nawet nie pamietam co to bylo. Nie liczylbym tego jako doswiadczenie ;)
  • Odpowiedz
szukam lustrzanki+obiektyw do 3,5k.

@psyhatog: zapomnij, obiektywy przeciętne zaczynają się od 500zł, do tego noszenie całego majdanu ze sobą dość skutecznie zabija przyjemność fotografowania amatorskiego. Za tą sumę kupisz lustro z najniższej linii z kitowym obiektywem, bez znajomości podstaw fotografii nie ustawisz dobrze aparatu i zdjęcia będą wychodziły po prostu kiepskie, a kupowanie lustra dla trybu auto mija się z celem. Na początek polecałbym duży, porządny kompakt z niewymienną optyką,
  • Odpowiedz
. Na początek polecałbym duży, porządny kompakt z niewymienną optyką, nauczysz się dobierać czułość, czas i otwarcie przesłony. Jak się wkręcisz to będziesz wiedziała czego szukać dla siebie.

@kozaqwawa:

to na lustrzance nie można się uczyć dobierać czasu, przysłony? Przynajmniej będzie widać jakąś różnice w głębi ostrości (zwłaszcza po dokupieniu jakiejś podstawowej, taniej stałki 1.8, albo choćby i z heliosem do zabawy), na wyższym iso będzie się coś dało zrobić, do
  • Odpowiedz
@s4int: entry lvl lustro tez jest nierozwojowe a możliwościami nie odbiega od dobrych kompaktów. Większość porządnych kompaktów robi Rawy i ma możliwość ustawień full manual. Ograniczenia kompaktu to tak naprawdę tylko wymienne szkło. Bo wątpię żeby foto amatorzy używali gniazd do lamp synchro, których nie ma też w popularnych tańszych lustrach. A sensowne obiektywy zaczynają się od 500zl. Jakość zdjęć z kompaktu za 2k będzie porównywalna lub lepsza jak w
  • Odpowiedz
@kozaqwawa:

chyba żartujesz. Wiem, że ma możliwość ustawiania manualnie parametrów tylko co z tego jak małej głębi nie uświadczysz, więc średnio masz możliwość pobawienia się tym, tak samo z iso - zrobi się ciemniej i kupa, iso800 wygląda tak, że do neta może styknie ale nic więcej.

W czym EL lustro jest nierozwojowe? Nie odbiega od kompatków? Podaj przykłady - który konkretnie kompakt i która lustrzanka.

Nadal nie jestem w
  • Odpowiedz
dzieki za dyskusje chlopaki rozjasnia mi to nieco sprawe. Na chwile obecna po paru konstulacjach jestem zdecydowany na Canon eos 600d + obiektyw w zestawie 18-135 + dokupie obiektyw 50 1.8. Ponoc wystarczy do nauki i na eksperymenty z roznymi typami fotografii i zamkne sie w budzecie 3,5k.
  • Odpowiedz