Wpis z mikrobloga

Znacie jakieś dobre książki, strony www, filmy na YT które w prosty i przystępny sposób pozwolą mi się nauczyć autocada? Mam do zrobienia projekt budynku mieszkalnego na kalkach, ale wolałbym to zrobić w cadzie i przerysować, merytorycznie nic nie tracę, a nie o talent plastyczny chodzi.

Albo inaczej, jaka metoda nauki według was będzie najskuteczniejsza?

#pytanie #budownictwo #autocad
  • 16
@Wirtuoz: autocada ogarniesz sam, najedź kursorem na poszczególne ikony i narzędzia, a pojawi się krótka notka opisująca dany przycisk, po pojawieniu się notki możesz wcisnąć F1 i będziesz miał więcej info.

Ten program jest dosyć intuicyjny jeżeli chodzi o wykonywanie prostych rysunków.
@flager: @sheenpu: @frez: @flager: @sheenpu: @frez: czyli co w końcu najlepiej pobrać? autocada czy archicada? Mam konto na stronce autodesku, tam widzę że między innymi moge pobrać cada i jakoś do niego mnie najbardziej ciągnie bo o nim trąbią wszyscy że w nim kto ogarnia będzie robił projekt, ci co nie ogarniają po prostu wszystko będą kreślić na kalce od razu (ja chce to przepisać z
@Wirtuoz: wszystko zależy od tego co chcesz narysować i w jakiej specjalizacji budownictwa operujesz (np. w mojej jest totalnie nieprzydatny). Autocad nadaje się do rysunków technicznych, współpracuje z ROBOTEM.

O Archicadzie za dużo nie na piszę, bo z nim miałem jedynie krótki epizod na studiach, było to 10 lat temu i program mógł się wiele zmienić, z tego co pamiętam, to nadaje się do wizualizacji 3D, wykonywania rzutów i przekrojów, ale
@Wirtuoz: Jeśli chcesz zrobić tylko płaskie rysunki to nie pchaj się w archicada. Nie wiem jak skomplikowany ten budynek, ale zazwyczaj ze spokojem wszystko narysujesz przy użyciu kilku podstawowych narzędzi autocada.

Zobacz jak się rysuje linię i polilinię, hatch, dodaje tekst, wydłuża i przycina + warstwy i jesteś w domu.

Każdy tutorial będzie dobry, ale najlepszy będzie ktoś kto za browara ci to wszystko powie w pół godziny.

@frez: Pracuję