Wpis z mikrobloga

1. To była zwykła woda, nieco przyspiesza stygnięcie pieczywa i powoduje pękanie skórki (są bułki z popękaną skórką i gładkie.) Jeśli pieczywo jest nazbyt spalone czasem się je również pryska wodą i wtedy nieco jaśnieje.

2. Wiem że pewnie ciężko będzie w to uwierzyć ale poza drożdżami, solą, zakwasem, mąką, wodą, otrębami i ziarnami (kminek, słonecznik, mieszanka ziarnista) do chleba nic nie dodajemy :) i bardzo ubolewam że takich piekarni jest coraz
@Namarin: Widzę że nie jestem sam ;) Niestety robię w jednej z piekarni gdzie polepszacz się sypie wiadrami, prócz tego sporo wypieków idzie z gotowych proszków-mimo to szef uznaje siebie za samca alfa i wielkiego piekarza.

Takie pytanko, dużo u was robi się maszynowo?
@srgs: Poniżej zdjęcie maszynki która robi te chleby :)

@Cinoski jedyną maszyną która jest automatyczna to miesiarka do mieszania ciasta (z zepsutym napędem więc kocioł ręcznie trzeba obracać :D)

Do tego mamy jeszcze prasę do bułek ale to żaden automat. Wszystko ręcznie. Kiedyś mieliśmy rogalikarkę ale się zepsuła i teraz wszystko rękami robimy.

Dużo się u nas nie robi. Bułek zwykłych ok. 20 pras plus dwie prasy grahamek, około 500 chleba
Pobierz Namarin - @srgs: Poniżej zdjęcie maszynki która robi te chleby :)



@Cinoski jedyną ...
źródło: comment_cqrIR27OJi7406Jp7XCh4jTjMPudVKdK.jpg