Jak odpowiednio zbilansować podaż tłuszczu, białka i węglowodanów na diecie keto? Jak powinno wyglądać makro idealnego produktu? Patrzymy na etykietę wartości odżywczych i sprawdzamy według poniższego schematu.
Białko. Na każdy 1g białka powinno przypadać między 1-2g tłuszczów.
@pl-PL: W rubryce cukry często pomija się skrobię, bo to węglowodany złożone ;) Cukry to jest termin umowny, zależnie od kontekstu można pod tym rozumieć wszystkie węglowodany, węglowodany net-carbs lub same cukry proste i dwucukry.
150g to jakieś 3/4 szklanki :) Taki jest ekwiwalent całościowej podaży tłuszczów dla 2000kcal na keto. A konkretnie między 150-200g, czyli 3/4 do 1 szklanka. Dostarczy to między 1350-1800kcal z tłuszczów. Trzeba pamiętać, że nie wszystkie kwasy tłuszczowe mają taką samą wartość energetyczną - dla przykładu MCT dostarczają około 8kcal na 1g, inne tłuszcze w okolicach 9kcal. To są tylko szacunkowe ilości jako punkt odniesienia.
80-100g białka to ekwiwalent 400-500g mięsa. Oczywiście,
80-100g białka to ekwiwalent 400-500g mięsa. Oczywiście,