- 310
- 36,2°C a powinno być 36.6°C.
- 0,4 stopnia wam brakuje!
- Ochlodziłem sie!
- Słowem przywozicie do kraju, o 0,4 stopnia obywatela chlodniejszego
- Taak
- A gdyby tak każdy wracał ze stratą 0,4 stopnia
- 0,4 stopnia wam brakuje!
- Ochlodziłem sie!
- Słowem przywozicie do kraju, o 0,4 stopnia obywatela chlodniejszego
- Taak
- A gdyby tak każdy wracał ze stratą 0,4 stopnia
kln88 via Android
- 0
Mircy, potrzebuję Toma bez napisu do wydrukowania na płótnie ( ͡º ͜ʖ͡º) Pewnie nie jeden śmieszek z tagu ma go w dobrej rozdzielczości
#memy
#memy
- 1680
Cebula to taka gitara basowa wśród warzyw.
Nie nacieszyłbyś sie nią solo, ale brakowałoby ci jej gdyby jej nie było.
#kalkazreddita #gotujzwykopem
Nie nacieszyłbyś sie nią solo, ale brakowałoby ci jej gdyby jej nie było.
#kalkazreddita #gotujzwykopem
- 74
kln88 via Android
- 2
- 749
konto usunięte via Android
- 2
Praktykował ktoś wrzucanie miedzi do piwa aby pozbyć się aromatu zgniłego jajka? #piwowarstwo
kln88 via Android
- 1
@flamezz
Tak, do Witbiera na etapie fermentacji.
Praktykował ktoś wrzucanie miedzi do piwa aby pozbyć się aromatu zgniłego jajka? #piwowarstwo
Tak, do Witbiera na etapie fermentacji.
kln88 via Android
- 1
@adrpan ale wiesz, że umowy często wymagają zapełnienia lodówki produktami marki w 50%?
kln88 via Android
- 0
@adrpan Np. ostatnio Carlsberg jest bardzo liberalny pod tym względem, bo zapragnął wstawić wszędzie swoje lodówki z piwem Brooklyn i Grimbergen w ramach wprowadzenia tych piwek na rynek. Naturalnie, pewnie nie życzą sobie żeby stały w ich lodówce piwa z GŻ lub KP, ale na fotce OPa też nie ma takiej sytuacji.
- 420
#piwowarstwo
Moje piwo odfermentowało z 12.5 blg do 5. Mierzyłem w zeszły weekend i tak mi wyszło, za radą @piwowarz_pl przeniosłem wiadro do trochę cieplejszego miejsca i trzymałem tak przez tydzień. Mierzyłem blg we wtorek, w czwartek i dzisiaj. Za każdym razem pomiar pokazuje 5 blg. Czy to już daje mi pewność, że fermentacja jest zakończona? Bo chyba powinno odfermentować przynajmniej do poniżej 4 blg. I teraz nie bardzo
Moje piwo odfermentowało z 12.5 blg do 5. Mierzyłem w zeszły weekend i tak mi wyszło, za radą @piwowarz_pl przeniosłem wiadro do trochę cieplejszego miejsca i trzymałem tak przez tydzień. Mierzyłem blg we wtorek, w czwartek i dzisiaj. Za każdym razem pomiar pokazuje 5 blg. Czy to już daje mi pewność, że fermentacja jest zakończona? Bo chyba powinno odfermentować przynajmniej do poniżej 4 blg. I teraz nie bardzo
kln88 via Android
- 0
@potatowitheyes w jakiej temperaturze zacierałeś?
kln88 via Android
- 0
@potatowitheyes Zacierałeś w wysokiej temperaturze, przez co powstało dużo cukrów złożonych, których drożdże nie są w stanie przerobić. Co prawda 5 z 12,5°BLG to dużo, ale też nie słyszałem o tym, żeby trzymać zacier w 72°C przez 30min.
kln88 via Android
- 2
WIBOR 3M- 4.43%(+0.96%)
WIBOR 6M- 4.79% (+ 0.91%)
Taki jest jego aktualny poziom i wzrost około 1 p.p w miesiąc jest historycznie wysoki i niebezpieczny dla kredytobiorców. Zmienia się nie tylko rata, ale bardzo szybko także końcowe odsetki i ilość spłacanego kapitału. Płacimy więcej za mniej, nasze saldo jest spłacane nawet trzykrotnie wolniej. Podwyżki stóp procentowych zazwyczaj mają charakter stopniowy. Tym bardziej aktualne tempo zmian może niepokoić. Aby lepiej zrozumieć te zagadnienia zacznijmy od tego czym jest WIBOR?
@dobrowolskii: no chyba ze akurat stopy spadaja, to wtedy wibor wycenia stopy z przeszłości xD
Zadaj sobie ten trud i porównaj wykres wiboru z aktualną stopą referencyjną np. z 2013 roku. Zdziwisz się.