- 310
- 36,2°C a powinno być 36.6°C.
- 0,4 stopnia wam brakuje!
- Ochlodziłem sie!
- Słowem przywozicie do kraju, o 0,4 stopnia obywatela chlodniejszego
- Taak
- A gdyby tak każdy wracał ze stratą 0,4 stopnia było by coraz chlodniej!
- W Polsce!
- To co mam zrobić?
- Sześćdziesiąt za każdy brakujące 0,1 stopnia
- A wykształcenie macie jakieś?
- Wyższe
- A przepraszam, to po siedemdziesiąt
- 0,4 stopnia wam brakuje!
- Ochlodziłem sie!
- Słowem przywozicie do kraju, o 0,4 stopnia obywatela chlodniejszego
- Taak
- A gdyby tak każdy wracał ze stratą 0,4 stopnia było by coraz chlodniej!
- W Polsce!
- To co mam zrobić?
- Sześćdziesiąt za każdy brakujące 0,1 stopnia
- A wykształcenie macie jakieś?
- Wyższe
- A przepraszam, to po siedemdziesiąt
kln88 via Android
- 0
Mircy, potrzebuję Toma bez napisu do wydrukowania na płótnie ( ͡º ͜ʖ͡º) Pewnie nie jeden śmieszek z tagu ma go w dobrej rozdzielczości
#memy
#memy
- 1680
Cebula to taka gitara basowa wśród warzyw.
Nie nacieszyłbyś sie nią solo, ale brakowałoby ci jej gdyby jej nie było.
#kalkazreddita #gotujzwykopem
Nie nacieszyłbyś sie nią solo, ale brakowałoby ci jej gdyby jej nie było.
#kalkazreddita #gotujzwykopem
- 74
kln88 via Android
- 2
- 749
konto usunięte via Android
- 2
Praktykował ktoś wrzucanie miedzi do piwa aby pozbyć się aromatu zgniłego jajka? #piwowarstwo
kln88 via Android
- 1
@flamezz
Tak, do Witbiera na etapie fermentacji.
Praktykował ktoś wrzucanie miedzi do piwa aby pozbyć się aromatu zgniłego jajka? #piwowarstwo
Tak, do Witbiera na etapie fermentacji.
kln88 via Android
- 1
@adrpan ale wiesz, że umowy często wymagają zapełnienia lodówki produktami marki w 50%?
kln88 via Android
- 0
@adrpan Np. ostatnio Carlsberg jest bardzo liberalny pod tym względem, bo zapragnął wstawić wszędzie swoje lodówki z piwem Brooklyn i Grimbergen w ramach wprowadzenia tych piwek na rynek. Naturalnie, pewnie nie życzą sobie żeby stały w ich lodówce piwa z GŻ lub KP, ale na fotce OPa też nie ma takiej sytuacji.
- 420
#piwowarstwo
Moje piwo odfermentowało z 12.5 blg do 5. Mierzyłem w zeszły weekend i tak mi wyszło, za radą @piwowarz_pl przeniosłem wiadro do trochę cieplejszego miejsca i trzymałem tak przez tydzień. Mierzyłem blg we wtorek, w czwartek i dzisiaj. Za każdym razem pomiar pokazuje 5 blg. Czy to już daje mi pewność, że fermentacja jest zakończona? Bo chyba powinno odfermentować przynajmniej do poniżej 4 blg. I teraz nie bardzo wiem czy pakować
Moje piwo odfermentowało z 12.5 blg do 5. Mierzyłem w zeszły weekend i tak mi wyszło, za radą @piwowarz_pl przeniosłem wiadro do trochę cieplejszego miejsca i trzymałem tak przez tydzień. Mierzyłem blg we wtorek, w czwartek i dzisiaj. Za każdym razem pomiar pokazuje 5 blg. Czy to już daje mi pewność, że fermentacja jest zakończona? Bo chyba powinno odfermentować przynajmniej do poniżej 4 blg. I teraz nie bardzo wiem czy pakować
kln88 via Android
- 0
@potatowitheyes w jakiej temperaturze zacierałeś?
kln88 via Android
- 0
@potatowitheyes Zacierałeś w wysokiej temperaturze, przez co powstało dużo cukrów złożonych, których drożdże nie są w stanie przerobić. Co prawda 5 z 12,5°BLG to dużo, ale też nie słyszałem o tym, żeby trzymać zacier w 72°C przez 30min.
kln88 via Android
- 2
WIBOR 3M- 4.43%(+0.96%)
WIBOR 6M- 4.79% (+ 0.91%)
Taki jest jego aktualny poziom i wzrost około 1 p.p w miesiąc jest historycznie wysoki i niebezpieczny dla kredytobiorców. Zmienia się nie tylko rata, ale bardzo szybko także końcowe odsetki i ilość spłacanego kapitału. Płacimy więcej za mniej, nasze saldo jest spłacane nawet trzykrotnie wolniej. Podwyżki stóp procentowych zazwyczaj mają charakter stopniowy. Tym bardziej aktualne
@dobrowolskii: no chyba ze akurat stopy spadaja, to wtedy wibor wycenia stopy z przeszłości xD
Zadaj sobie ten trud i porównaj wykres wiboru z aktualną stopą referencyjną np. z 2013 roku. Zdziwisz się.