Także ten, #piwowarstwo Zabutelkowałem własnie swoje pierwsze świąteczne. Na efekty końcowe poczekam do świąt, ale pochwalić się już trzeba. To moja 7 warka i pierwsza (oprócz zestawu startowego) z czyjejś receptury - dokładnie receptury od @MrPickles pod linkiem http://www.wykop.pl/wpis/19794331/#comment-70569861. Surowce zamówione w #twojbrowar, szanuję za opisanie co do czego zalecane, jaki max zalecany zasyp (niestety nie każdy sklep to posiada). Sam proces zacierania i warzenia przebiegł
@aleocotuchodzi Daj sobie spokój z fermentowaniem brewkitu różnymi drożdżami. Poza tym to tylko stout, gdzie drożdże mają za zadanie zeżreć cukier i jak najmniej pozostawić po sobie śladu, więc żadnej różnicy nie odczujesz. Chcesz cieszyć się własnym piwem to warz tylko z zacieraniem, a gotowymi recepturami możesz wspierać się na piwo.org, bo warzenie z brewkitów/ekstraktów i tak znudzi się Tobie prędzej czy później. Warzenie ze słodów na pewno wymaga więcej czasu
Robię właśnie nowozelandzkie pale ale, celuje w 12 blg, 30 l. Planuję dać po 50 g pacifica i motueka do gotowania i potem tyle samo na zimno. Będzie co z tego?
Żeby odpowiedzieć na pytanie czy to dużo, czy mało chmielu musiałbyś zdradzić na ile minut gotowania zamierzasz to dać. Myślę że przy 12°blg nie ma co przekraczać 40IBU.
Zabutelkowałem własnie swoje pierwsze świąteczne. Na efekty końcowe poczekam do świąt, ale pochwalić się już trzeba. To moja 7 warka i pierwsza (oprócz zestawu startowego) z czyjejś receptury - dokładnie receptury od @MrPickles pod linkiem http://www.wykop.pl/wpis/19794331/#comment-70569861.
Surowce zamówione w #twojbrowar, szanuję za opisanie co do czego zalecane, jaki max zalecany zasyp (niestety nie każdy sklep to posiada). Sam proces zacierania i warzenia przebiegł
Daj sobie spokój z fermentowaniem brewkitu różnymi drożdżami. Poza tym to tylko stout, gdzie drożdże mają za zadanie zeżreć cukier i jak najmniej pozostawić po sobie śladu, więc żadnej różnicy nie odczujesz.
Chcesz cieszyć się własnym piwem to warz tylko z zacieraniem, a gotowymi recepturami możesz wspierać się na piwo.org, bo warzenie z brewkitów/ekstraktów i tak znudzi się Tobie prędzej czy później. Warzenie ze słodów na pewno wymaga więcej czasu