Aktywne Wpisy
mickpl +305
Hołownia na przedwyborczo-paralentoeuropejskim standupie pedzioł "Polska 2050 nie poprze kredytów 0%" oraz "nigdy więcej programów takich jak kredyty 2%"
Well, that escalated quickly XD
#nieruchomosci #mieszkanienastart #codzienneministerstworozwoju
Well, that escalated quickly XD
#nieruchomosci #mieszkanienastart #codzienneministerstworozwoju
xionacz +157
Koniec bycia ulaną świnią. Czas zadziałać, bo inaczej nie dożyję czterdziestki. Do zrzucenia 52 kg.
Zaczynam od ćwiczeń cardio, bo nadciśnienie nie pozwala na siłowe, to potem ( ͡º ͜ʖ͡º). Życzcie mi wytrwałości...
#silownia #wykop30plus #zdrowie
Zaczynam od ćwiczeń cardio, bo nadciśnienie nie pozwala na siłowe, to potem ( ͡º ͜ʖ͡º). Życzcie mi wytrwałości...
#silownia #wykop30plus #zdrowie
Moje piwo odfermentowało z 12.5 blg do 5. Mierzyłem w zeszły weekend i tak mi wyszło, za radą @piwowarz_pl przeniosłem wiadro do trochę cieplejszego miejsca i trzymałem tak przez tydzień. Mierzyłem blg we wtorek, w czwartek i dzisiaj. Za każdym razem pomiar pokazuje 5 blg. Czy to już daje mi pewność, że fermentacja jest zakończona? Bo chyba powinno odfermentować przynajmniej do poniżej 4 blg. I teraz nie bardzo wiem czy pakować wiadro do lodówki na klarowanie już, czy jeszcze czekać? Rurka cały czas "bulka" co jakiś czas, ale już wiem, że to nie jest wyznacznikiem przy ocenianiu zakończenia czy też trwania fermentacji.
I czy jest jakiś czas maksymalny w którym możemy trzymać piwo w wiadrze? Bo moje już w sumie będzie w poniedziałek równe 3 tygodnie od nastawienia.
@kln88 zacierałem według dołączonej do piwa instrukcji. Najpierw przez 40 minut w 65°C, potem 30 minut temperatura 72°, jak próba jodowa wyszła ok to podgrzałem do 76 stopni i potem już filtracja.