Dodam coś do pkt. 1. W literaturze można wyczytać, że Słowianie nie są jednak pierwszym ludem dodającym chmiel do piwa.Scytowie, którzy między VIII i VII w. p.n.e. przybywali z terenów obecnego Iranu i osiedlili się na Półwyspie Krymskim, wytwarzali piwo na sposób babiloński i ich piwo było prawdopodobnie chmielone.
Chmiel znany był pierwotnie plemionom słowiańskim zamieszkującym okolice Morza Kaspijskiego i wraz z nimi migrował bliżej centrów Europy. Chmielenia piwa Słowianie nauczyli się
@Wolvi666: Tak, z tego co pamiętam wg skali twardości Mohsa szkło ma 5,5 ; natomiast porcelana pomiędzy 6,5 a 7. Tak, więc szkło wpada w panikę, kiedy pokazuje się tylko porcelana ;)
@lord_mln: Ja też pamiętam tamte czasy. Od kumpla dowiedziałem się o istnieniu serwisu jakoś na początku stycznia 2006, tak więc niedługo po jego powstaniu. Co prawda przez te ponad 7 lat byłem jedynie, od czasu do czasu, przeglądającym. A głównie trafiałem poprzez wujka google, szukając jakiś treści. Ale wreszcie przyszedł czas na założenie konta ;)
Dodałem w powiązanych po 1. części z 5, trzech dokumentów nagranych z kanału Planete. Dobrym dokumentem był także, emitowany kiedyś, na Discovery Channel, dokument Lekarze Hitlera.
Ja bym nie napisał powoduje, lecz zwiększa ryzyko zachorowania na raka. Alkohol uznaje się jako dodatkowy czynnik rakotwórczy. Chociaż nie ma dowodów na to, że alkohol sam w sobie jest czynnikiem rakotwórczym, może on działać jako dodatkowy czynnik karcynogenny, wzmacniając rakotwórcze działanie innych substancji chemicznych.. Znalazłem to tu. Ogólnie na stronie NIAAA jest sporo artykułów.
O kurczeniu słyszałem i czytałem ale tylko przy nadużywaniu alkoholu, a tu takie wyniki. Poczekajmy
Rzeczywiście te ostatnie źródło należy zaliczyć jako ciekawostkę do sprawdzenia. Kiedyś to uczynię, na razie czasu brak. Ciekawy artykuł jest tu odnoście ogólnie wpływu na zdrowie, z podziałem na płeć i ilością wypitych drinków.
Jeśli chodzi o wpływ na mózg to udowodniono, że picie intensywne, mocne i regularne ma wpływ na negatywny wpływ na mózg. Na potwierdzenie artykuł: tu lub tu. Co prawda są też takie artykuły: http://www.nhs.uk/news/2012/10October/Pages/Grapes-of-Daft–wine-link-to-brain-damage.aspx. Przeprowadzone
@KowalSwojegoLosu: Wiem o co chodzi. Pewnie chodzi o Francję i jej chwalenie się, że u nich spadła zachorowalność na choroby układu naczyniowo-sercowego, natomiast nie przeprowadzali badań, lub je ukrywali, w stosunku co do zachorowalności na marskość wątroby. Nie pamiętam tylko szczegółów., nie wiem ile oni tam w rzeczywistości tego pili. Natomiast tu jest, co prawda tylko streszczenie, artykułu opisujący badania nad wpływem alkoholu na wątrobę, w którym opisuje, że spożywanie poniżej
@KowalSwojegoLosu: A na czym opierasz swoje przekonania? Wyniki wielu badań pokazują, że odpowiedzialne spożywanie umiarkowanych ilości alkoholu etylowego nie tylko nie szkodzi zdrowiu, ale wręcz ma skutki prozdrowotne – jest dla zachowania zdrowia korzystne! Przyjmuje się, że dzienna dawka maksymalna wynosi w okolicach 25-30g alkoholu etylowego. Ale ta granica jest osobnicza i zależy od organizmu.
Poza tym piwo, nie posiada tylko alkoholu etylowego, ale też inne, wartościowe składniki odżywcze.
Od 6 lat, w sierpniu odbywa się Piknik Jaćwieski w Starych Juchach, gdzie główną atrakcją jest oblężenie grodu jaćwieskiego przez Krzyżaków nad Jeziorem Jędzelewo. Jak ktoś jest w pobliżu, na wakacjach, to warto się wybrać na taką imprezę.
@mlek: Tak, sęp był chmielony taką mieszanką. Pamiętam filmik na blogu Tomka Kopyry o nim. Moim zdaniem tu raczej chodziło o chmielenie samą szyszka, bez dodatku granulatu. Takich piw jest niewiele, nie przypominam sobie więcej niż te 3 polskie. Myślę, że gdyby któryś z browarów stosowałby chmiel w szyszce to by się tym raczej pochwalił. Można to wykorzystać marketingowo. A tak tylko uczyniła Pinta i Browar Kopyra&Widawa. Pewnie można spotkać takie
@mlek: Myślę, że @xerez: chodziło o to, że te 3 wymienione na początku piwa są na polskich chmielu, a nie, że którykolwiek z tych browarów używa wyłącznie rodzimego chmielu, bo jest tak jak napisałeś.
Tak, z ciekawości @mlek: mógłbyś wymienić jeszcze piwa chmielone w Polsce szyszkami? Oprócz tych 3 nie przychodzi mi więcej do głowy.
Ciekawostka: cechą wspólną wargaczowatych jest sposób poruszania się. Wszystkie osobniki wykorzystują do tego tylko płetwy piersiowe. Ogon zaś jedynie wspomaga poruszanie się ryby
@fotexxx: Gdyby jeszcze walory i składniki odżywcze mleka przechodziły do spirytusu, a następnie do wódki, to by było nieźle :D. Takie błędne hasło mogliby użyć marketingowcy w reklamie :/.
Jak chcesz się napić zdrowego mlecznego napoju alkoholowego to jest Kumys, w którym może dochodzić do 3% alkoholu. Lub po prostu kefir, w którym może dochodzić do 0,5%.
Nie tak dawno można było zobaczyć bodajże powtórkę filmu dokumentalnego "Ludzie, którzy przygotowali lądowanie w Normandii" na Discovery Historia, gdzie były pokazane nowatorskie przygotowania do tej inwazji. Niebawem na National Geographic będzie pokazany film dokumentalny "Bohaterowie II Wojny Światowej" pokazujący tę operację desantową.
@mrowkojad: Czy ja wiem czy ładniejsze, są inne po prostu. Jeśli chodzi o ładne to wg mnie są np. tutaj: http://www.youtube.com/watch?v=aJUuotjE3u8 , choć za nimi jakoś specjalnie nie przepadam a jedynie ich poruszanie mnie fascynuje.
@naczarak: Nie, nie powiem tego, gdyż nie mam takiego prawa nawet sądzić, bo go po prostu nie znam.
Ja nic nie insynuuje, ja się po prostu pytam. W takim razie obstawiałbym albo bandę podszywającą się pod żołnierzy wyklętych albo po prostu zwykłych rabusiów, który Twój pradziadek wziął za żołnierzy podziemia antykomunistycznego.
/watch?v=q7VU_iLToCA
Co za honor walić bombą ze zdalnie sterowanego bezzałogowego samolotu?
Przecież cała radocha wojny sprowadza się do tego, żeby spojrzeć wrogowi w kaprawe ślepia, zanim mu się szablą łeb upitoli albo bagnet w bebechy wsadzi!
Chmiel znany był pierwotnie plemionom słowiańskim zamieszkującym okolice Morza Kaspijskiego i wraz z nimi migrował bliżej centrów Europy. Chmielenia piwa Słowianie nauczyli się