@kwiat_2_0: Niestety na cenę wpływa srogie wpisowe ;/ Sprzedają piwa powyżej ceny rynkowej jeżeli chodzi o puszkę/butelkę a z kija to +150% spokojnie... Z czegoś trzeba pokryć wpisowe. Od dawna nie ma darmowych festiwali jak ongiś bywały.
Wczoraj się tu żaliłam, że nie mam z kim iść na wesele do koleżanki, a teraz tak sobie myślę, że może to i lepiej, jak będę się niekomfortowo czuła to się zmyję szybciej i tyle. Albo porobię za taksę dla przyjaciół. W jednej chwili czuję się jak przegryw, bo nie mam nawet żadnego kolegi, którego mogłabym zaprosić, a potem mi się odmienia i myślę sobie, że przecież nie muszę mieć partnera, mogę
Hej! Chciałbym zrobić sobie małą wiatę/daszek do suszenia drewna, w podstawie ok. 2,5x3,5 m, wysokość ok. 2m. Konstrukcja z krokwi/belek 7x13 cm. Mam pytanie, czy na taką konstrukcję wystarczą takie kotwy wkręcane jako podstawa każdego słupa (ok.80 cm w ziemi) czy jednak trochę strach przed wiatrem i lać jakieś stopy/słupy fundamentowe? Wiata będzie miala tylko dach (może z desek + papa), bez ścian
Jaka kawa mieści się w tym cudzie? Arabica czy Robusta? A może mieszanka? Bo na opakowaniu nie jest napisane, a w Internecie też nic nie znalazłem.
Generalnie szukam ogólnodostępnej kawy, co jak #!$%@?, to z kapci wylecę, a jak przypomnę sobie tak z 4 lata wstecz jak piłem ją u rodziców, to zadowalał mnie efekt pobudzenia.
Aktualnie piję Dallmayra Prodomo ale to 100% arabica, więc mało kofeiny w porównaniu do robusty.
Dobra chłopy, weizen zabutelkowany. Wyszło pyszne, bananowe. Dla ułatwienia wrzuciłem czeskie cukierki do butelek i teraz pytanie. Na końcu zauważyłem, że do jednego wrzuciłem dwa cuksy czyli prawdopodobnie do jednego nie wrzuciłem wcale. Czy to z dwoma mi #!$%@?? I czy to bez cukierka po prostu się nie nagazuje czy zepsuje? Jaka jest idealna temperatura do refermentacji i kiedy się ona zakończy? Dziękuję i pozdrawiam
Jezu, chłopaki co się #!$%@?ło. Wziąłem mojego weizena żeby sprawdzić cukier i zszedł już do 2 Blg. Spróbowałem tego #!$%@? i smakuje toćka w toćkę jak pszeniczniak z ambera. Zastanawia mnie tylko czemu tak szybko skończyła się fermentacja. #piwowarstwo
#kopyra #piwo