Zadałem 8 tygodniową gęstwę FM52 Amerykański sen do american wheat 12 blg, start w 16*C, teraz jest 18*C. Niestety po ponad 3 dobach od zadania fermentacja jest bardzo mozolna (praktycznie brak skoku temperatury), drożdże zjadły 2 blg. Obstawiam słabą kondycję drożdży. Co w tej sytuacji robić? Poczekać jeszcze kilka dni, ewentualnie podwyższyć temperaturę? Czy raczej szykować już jakieś US-05 i liczyć, że dokończą robotę? #piwowarstwo
@nooifajnie: Dobre piwo z tego już będzie. Dodanie nowych drożdży, w już beztlenowych warunkach, też niewiele pomoże. Jeśli zdecydujesz się dodać USy to na Twoim miejscu powtórzyłbym napowietrzenie (mimo, że na tym etapie jest to ryzykowne), ale szczerze mówiąc to za najlepsze wyjście uważam po prostu uwarzenie nowego piwa i nie marnowanie nowych drożdży i czasu na to. Jeśli bardzo nie chcesz wylewać i zrobić z niego cokolwiek to zostaje klasyczny
@cozzezeszwecji: Nie wiem jakich ty belgijskich drożdży używasz, ale jestem ciekaw, który szczep pozostawiony sam sobie w temperaturze otoczenia 23°C daje choćby przyzwoite piwo.
Dobry wieczór Mirki z #piwowarstwo. Mam pytanie. Przymierzam się do pierwszego warzenia z zacieraniem. Chciałbym robić warki około 20 litrowe, ale do mojego garnka bezpiecznie mogę wlać 15-16 litrów. Stąd moje pytanie: czy mogę jakoś zagęścić brzeczkę żeby gotować 15 litrów, a potem dolać do fermentora zimnej wody do 20 litrów? Czy to nie ma sensu i musiałbym użyć większej ilości słodu?
Czołem Mirki. Zbieracie gęstwe po kwasach z kettle sour, czy szkoda zachodu z uwagi na pH? Macie jakieś doświadczenia, ktoś testował takie drożdże? #piwowarstwo
@wertychochlik: przyjmuje się ze takiej gęstwy nie warto używać wlaśnie ze względu na słabą kondycję drożdży. Z kwasa do kwasa może mieć to jakiś sens bo drożdże powinny być już w jakimś stopniu przystosowane do trudnego środowiska, ale nigdy nie próbowałem tego robić.
Mirki, zauważył ktoś znaczącą różnicę między cukrem kandyzowanym a trzcinowym (np. Muscovado)? Nie wiem, czy jest sens przepłacać, a nie warzyłem nigdy Belgii. W planach dubbel, a na gęstwie quadrupel. #piwowarstwo
@stout2137: Różnica jest ogromna. Sensu przepłacać nie ma, szczególnie że nie do końca wiesz co sklep Ci wyśle. Dobrej jakości cukier kandyzowany można zrobić samemu. W skrócie to podgrzewasz wodę (najlepiej destylowaną) z cukrem i odrobiną ekstraktu słodowego (lub brzeczki, lub jakiegokolwiek innego źródła aminokwasów jak np melasa curkowa/trzcinowa) do ok 130C, zostawiasz na 15-20min (następuje inwersja curku). Następnie dodajesz roztwór silnej zasady (NaOH lub KOH), który podnosi ph dzięki czemu
@stout2137: Kombinować nie musisz, ale wtedy lepiej kupić cukier kandyzowany. Oczywiście na Muscovado też jesteś w stanie zrobić przyzwoitego dubbla/quada, ale efekt nie będzie tak dobry. Którą drogą pójdziesz to Twoja decyzja.
#piwowarstwo Tak wygląda mój Belgian dubbel po 4 tygodniach fermentacji. Robiłem na lenia, bez przelewania na cichą. Rurka już od dawna nie bulka, a chciałbym już zabutelkować, ale wydaje się ono dość mętne. Wyklarować to może żelatyną, wsadzić do lodówki na chwilę, czy nie przejmować się i dawać do butelek?
@ZydowskiZarzadPowierniczy: klarowność lepiej sprawdzisz w pobranej próbce. Jeśli jest mętne to lepiej zrobić cold crash. Do rozlewu polecam dać trochę świeżej gęstwy / startera żeby refermentacja przebiegła sprawnie i nie zostawiła po sobie syfu.
Miała być Imperial IPA, a to po wysładzaniu 11 Plato. No nic, będzie kolejna IPKa, a drożdże z tego pokolenia pójdą na kolejną próbę DIPA. #piwowarstwo #piwneopinie
@dakcts: do tej pory uzyskiwales zakładaną wydajność? Coś musiało pójść nie tak w procesie bo normalnie nie wyobrażam sobie wydajności rzędu 50%. Sprawdź przyrządy pomiarowe. Być może nawalił termometr lub waga. Jeśli używałeś spławika to być może dokonałeś pomiaru niedochłodzonej brzeczki.
@yneb: źródło xD. Tak ciężko wpisać w Google dwa słowa? Jeśli nie wiesz czym jest ekstratywność (chociaż że tego tez możesz w prosty sposób się dowiedzieć) i wyniki nic Ci nie powiedzą to otwórz jakikolwiek kalkulator dla piwowarow domowych z bazami surowców (np przegladarkowe brewness lub brewersfriend i zobacz jakie tam parametry są przypisane). Już nawet nie odwołam się do zdrowego rozsądku bo nie wiem jak można wpaść na to, że
@wertychochlik: jeśli mówisz o tym ile brzeczki o konkretnym ekstrakcie zlałeś do fermentora to mówisz o wydajności warzelni, a nie wydajnosci zacierania, którą ustawiasz w brewness.
Wydajność zacierania wynika z ilości i gęstości brzeczki odebranej przed gotowaniem, wydajność warzelni dotyczy brzeczki nastawnej. W poście do którego się odniosłeś przywołałeś brzeczkę nastawną, a więc mówiłeś o wydajności warzelni.
Postanowiłem z moim #rozowypasek uwarzyć wspólnie #piwo IPA. Z 3 rodzajów słodu i brytyjskich chmieli. Zacier poszedł dobrze i właśnie jesteśmy na etapie chmielenia. Fajna sprawa taki rodzaj spędzania czasu, to tak jakby razem gotować. Już się nie możemy doczekać efektów, choć ona nie może wypić nawet butelki bo nie chcemy dziecka z FAS. ( ͡º͜ʖ͡º)
@yneb: Dlatego, że w wielu kwestiach zwyczajnie gada głupoty, a jego wiedza piwowarska w obecnych czasach jest na poziomie piwowarow mająch po 5 warek na koncie. Jakiś czas temu zapytany o to czy nie uważa że jego wiedza nie jest już aktualna odpowiedział coś w stylu "pfff, a co się mogło zmienić" co jest skrajną ignorancją. Co do bycia jurorem to nic mu nie ujmuje, bo mimo że niejednokrotnie słyszałem od
@yneb: jasne, Twój wybór, ale jako alternatywnę zaproponowałbym wysluchanie podcastow Alchemia (część: laboratorium) bo uważam, że to dużo lepsze źródło wiedzy dla początkujących piwowarow. Pozdrawiam i życzę szczerze samych udanych warek.
Jaką ilością butelek itp. dysponujecie, ja 8 kratek po 20 butli 0,5 + jakieś kilkanaście 0,33 ostatnio naszła mnie myśl czy nie zainwestować w jakiegoś jednego czy dwa kegi na pewno ułatwiło by to proces butelkowania. Może ktoś rzuci jakieś spostrzeżenia?
@yneb: Z kega też możesz rozlać do butelek część piwa przeciwcisnieniowo (lub nawet prosto z kranu jeśli do szybszego wypicia). Kolejnym plusem jest sztuczne wysycanie co2, które jest game changerem jesli chodzi o wszelkie ipki oraz piwa bardzo mocne.
#piwowarstwo