Wpis z mikrobloga

Zadałem 8 tygodniową gęstwę FM52 Amerykański sen do american wheat 12 blg, start w 16*C, teraz jest 18*C. Niestety po ponad 3 dobach od zadania fermentacja jest bardzo mozolna (praktycznie brak skoku temperatury), drożdże zjadły 2 blg. Obstawiam słabą kondycję drożdży. Co w tej sytuacji robić? Poczekać jeszcze kilka dni, ewentualnie podwyższyć temperaturę? Czy raczej szykować już jakieś US-05 i liczyć, że dokończą robotę?
#piwowarstwo
  • 3
  • Odpowiedz
via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@nooifajnie: IMHO 8 tygodniowa gęstwa jest już stara i jak ci nie ruszyła z kopyta przez 3 dni to już nic z tego nie będzie. Tak jak przedmówca, dodałbym coś świeżego
  • Odpowiedz
@nooifajnie: Dobre piwo z tego już będzie. Dodanie nowych drożdży, w już beztlenowych warunkach, też niewiele pomoże. Jeśli zdecydujesz się dodać USy to na Twoim miejscu powtórzyłbym napowietrzenie (mimo, że na tym etapie jest to ryzykowne), ale szczerze mówiąc to za najlepsze wyjście uważam po prostu uwarzenie nowego piwa i nie marnowanie nowych drożdży i czasu na to. Jeśli bardzo nie chcesz wylewać i zrobić z niego cokolwiek to zostaje klasyczny
  • Odpowiedz