Jeden piwowar. Ponad dziesięć kilogramów zboża - z czego tylko 3kg z łuską. Zatarłem - około 27 litrów złoża. Filtruję - powoli i przesadnie ostrożnie, ale idzie bez żadnych problemów. Vorlauf wyglądał i smakował jak miód. To będzie dobre piwo.
Mirky, jest pytanie: Popełniłem American Stouta, od tygodnia piwo jest na cichej, od 3 dni chmielę je w woreczku na zimno, niestety mam możliwość trzymania piwa tylko w 20 stopniach... Nie ma przypału z temperaturą?
Planuję za dwa dni wyciągnąć woreczek i wynieść piwo na balkon żeby się sklerowało ze świeżą dawką chmielu w woreczku.
Czy te kilka dni cichej w 20-21 stopniach nie zaszkodzi? Czy pomysł z Balkonem jest
5 dni w 20 stopniach powinno być ok. Wyniesienie na balkon jest dobrym pomysłem, będzie to symulacja cold crasha na mniejszą skalę. ;) Tez wynoszę na balkon jak temperatura temu sprzyja, w paranoi też zakrywam piwo kartonem żeby mi fotony nie psociły.
#piwowarstwo Czy bywalcy tego boarda byliby zainteresowani gdybym się trochę rozpisał na temat swoich doświadczeń w wykorzystywaniu kilku technik użycia ciemnego słodu, czy nie ma co się produkować?
Na zdjęciu cold steep z bardzo palonej pszenicy do mojego black ipa.
@Nebayh: >każdy kto zaciera wie w jaki sposób używać słodów żeby było tak pięknie!
Anyways, widzę, że odzew jest spory, w takim razie na dniach skrobnę jakieś szersze opracowanie, przytoczę ciekawe źródła i zrekapituluję własnymi doświadczeniami - będą nawet tabelki!
@BrowarPERUN: pójdźmy wręcz krok dalej, na czort kombinować z chmieleniem w prostym stoucie owsianym, i tak nic nie będzie czuć smaku z 15g na 20 minut niezależnie od użytej odmiany - i nie szkodzi, bo nie chmiel ma grac 1 skrzypce w takim stoucie. Osobiście bym po prostu wrzucił X marynki/magnum/czegokolwiek na 60minut to pożądanego IBU i tyle.
@BrowarPERUN: Bo odnosiłem się do Twojej wypowiedzi "po co zużywać drogiego Pacyfic Gem na goryczkę - już lepiej wymienić z Tomahawk". Opa też planowałem zawołać, ale zapomniałem, na szczęście zobaczył mimo to. :)
@BrowarPERUN: Chcesz mnie zblacklistować, bo śmiałem zasugerować, że proponowane przez Ciebie chmielenie nie jest najoptymalniejszym rozwiązaniem? Nie na tym polega forum publiczne.
Zdjęcie brzydkie, piwo ładne - oto schwarzbier aka black lager na podstawie nieco zmodyfikowanego przepisu z "Brewing Classic Styles" by Zainasheff & Palmer Wyszedł bardzo dobrze, choć nie idealnie i zmieniłbym jeszcze kilka drobiazgów. I w sumie zrobię to przy następnej warce. Tak czy siak sikacze z bawarii się nie umywają ( ͡°͜ʖ͡°)
Jedna porada dla ludzi nowych w temacie lagerów - nie
@Lrrr: ciekawe, bardzo ciekawe, szczególnie biorąc pod uwagę jak estrowy i niedobry jest np pils z Mariensztatu - jakoś to musieli osiągnąć, tudzież biorąc pod uwagę istnienie bardzo charakterystycznego gatunku california common [te co piłem były dość estrowe właśnie, choć BJCP twierdzi że to wcale nie reguła] - cóż, wygląda na to, że będę musiał poeksperymentować i przekonać się sam.
@widaczew: bardzo miło mi przeczytać coś takiego. Moje piwowarstwo to
@widaczew: Koncernowych piw raczej w ogóle nie kupuję, miałem na myśli crafty - niestety. Mamy teoretycznie wspaniała sytuację, setki piw do wyboru w dziesiątkach gatunków, jednak przytłaczająca większość z nich oszczędza na surowcach i/albo zupełnie nie trzyma się deklarowanych stylów, polskie piwa rzemieślnicze najeżone są wadami produkcyjnymi, brakiem balansu i harmonii smakowej. Sporo z nich jest, w mojej opinii, gorszymi piwami niż piwa koncernowe.
@widaczew: Ciężkie pytanie! Nawet mimo tego, że duża część polskiego rzemiosła nie jest na dobrym poziomie, to sama ilośc browarów powoduje, że ilość niezłego piwa jest znaczna. Niemal każdy browar ma mniej i bardziej udane piwa, więc albo mogę polecać coś konkretnego w ramach gatunku, albo rzucić listą browarów, którym 'w miarę ufam' - biorąc rzeczy z Pracowni Piwa, Trzech Kumpli, Pinty, Profesji, Podgórza czy Ale Browaru jestem częściej zadowolony niż
@widaczew: prawisz mi tyle komplementów, że zaczynam się zastanawiać, czy nie jesteś moim multikontem :D Jak będziesz miał jeszcze jakieś pytania to uderzaj, czy tu czy na PW.
@Nebayh: to jest prawda, zdecydowanie nie ma co przesadzać z ilością oksy
@Peter_Mountain: były już tematy o sterylizatorze, konkluzja zawsze taka sama - ogarnianie butelek bez tego urządzenia to koszmar wojny, ogarnianie z nim to czysta przyjemność, która w dodatku się zwraca w kosztach tylko głupiec może uznać to za zbędny wydatek, zakładając robienie warek częściej niż raz na rok
@Peter_Mountain: Nie implikowałem, że jesteś tym głupcem, to była tylko figura retoryczna mająca zachęcić wszystkich zainteresowanych do kupna tego urządzenia - bo warto
i wybacz, nie chcę być niemiły, ale muszę zapytać: co planujesz zrobić z tym piwem, że naćkałeś tyle [niekoniecznie prawdziwych xD] informacji na butelce? Jak wielu osobom i przez ilu pośredników planujesz dać to piwo, że nie możesz sam opowiedzieć o osadzie czy refermentacji [która przecież się skończy zanim komukolwiek to dasz, right?] xD I #!$%@?
@jcollier: yup, wyprodukowałem prostą etykietę z najpodstawowszymi informacjami o piwie, bo puściłem kilka warek po znajomości w takiej jednej knajpce [przyznaję się bo to już dawno i nieprawda] - normalnie tego nie robię. Zresztą widzę pewną różnicę między moją etykietą a tą. :D
@kobeb: największą ściemą jest nierozumienie IBU. Tak ono wyznacza goryczkę jak kilometry wyznaczają prędkość samochodu. Jasne, na pierwszy rzut oka wszystko się zgadza, jednak każde dziecko wie,
Jeden piwowar. Ponad dziesięć kilogramów zboża - z czego tylko 3kg z łuską. Zatarłem - około 27 litrów złoża. Filtruję - powoli i przesadnie ostrożnie, ale idzie bez żadnych problemów. Vorlauf wyglądał i smakował jak miód. To będzie dobre piwo.