Wykop.pl Wykop.pl
  • Główna
  • Wykopalisko173
  • Hity
  • Mikroblog
  • Zaloguj się
  • Zarejestruj się
Zaloguj się

Popularne tagi

  • #ciekawostki
  • #informacje
  • #technologia
  • #polska
  • #swiat
  • #motoryzacja
  • #podroze
  • #heheszki
  • #sport

Wykop

  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • FAQ
  • O nas
  • Kontakt
  • Reklama
  • Regulamin
Michu94

Michu94

Dołączył 9 lat i 1 mies. temu
  • Obserwuj
  • Akcje 1693
  • Znaleziska 375
  • Mikroblog 1318
  • Obserwujący 7
  • Obserwowane 59
  • Dodane (42)
  • Komentowane (221)
  • Plusowane (1055)
Michu94
Michu94 19.02.2020, 17:04:02 via Wykop Mobilny (Android)
  • 45
Taki obiadek sobie popełniłem: stek smażony na oliwie, boczek, jajecznica na tłuszczu z boczku i odrobinie masła, guacamole (awokado, odrobina czosnku, szalotka, połówka chilli, kolendra, sok z limonki, sól i pieprz), połówka limonki, papryka i pomidorki (。◕‿‿◕。)
#gotujzwykopem #foodporn #kuchnia
Michu94 - Taki obiadek sobie popełniłem: stek smażony na oliwie, boczek, jajecznica n...

źródło: comment_15821318402q0WzkbPxrBIeWrJEy9buG.jpg

Pobierz
  • 24
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Michu94
Michu94
Autor
19.02.2020, 17:06:53 via Wykop Mobilny (Android)
  • 2
Ufff, prawie zapomniałem - dorzuciłem jeszcze dwa tosty, bo bym się nie najadł #pdk
Michu94 - Ufff, prawie zapomniałem - dorzuciłem jeszcze dwa tosty, bo bym się nie naj...

źródło: comment_15821320115x7KJ4wIIHz2q68tzOt2hj.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
19.02.2020, 17:08:21
  • 1
@Wykopaliskasz: taka odwykopowa perwersja. Spokojnie, poprawiłem ( ͡° ʖ̯ ͡°)
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
19.02.2020, 17:09:32
  • 1
@JuanZachariasz: Medium rare mi wyszedł. Już w brzuszku się grzeje (ʘ‿ʘ)
PS. następnym razem nie popełnię tego błędu i wrzucę zdjęcie środka.
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
19.02.2020, 17:13:46
  • 0
@JuanZachariasz: całość zeszła w kwadrans, a zdjęcie zostało zrobione z pół godziny temu:)
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
19.02.2020, 17:49:17 via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Blaskun: nie dzisiaj. Dzisiaj były tościki
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
19.02.2020, 22:47:23
  • 0
@qwarqq: Doprawdy? Link. Korzystałem z sansa di oliva - większa część składu stanowi oliwa rafinowana, trwała w wysokiej temperaturze. Oliwa posiada w zdecydowanej większości MUFAs (jednonienasycone kwasy tłuszczowe).
Proszę wyjaśnić mi zwrot: "zabija wszelkie właściwości oliwy". Pod jakim względem?
@Royal_Email W czym problem?:) Użyłem oliwy o praktycznie neutralnym smaku - olio di sansa di oliva. Jakie są Twoje rekomendacje?
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
19.02.2020, 22:52:09
  • 0
@To-masz: no, i nawet na deserek wystarczy miejsca(⌒(oo)⌒)
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
19.02.2020, 23:09:30
  • 0
@qwarqq: z których źródeł korzystasz? W większości przypadków literatura wskazuje na 230+/-10deg.C dla oliwy z wytłoczyn. Oczywiście temperatura była wysoka (tak jak zazwyczaj przyrządza się stek). Dla masła temperatura dymienia jest dużo niższa, dodatkowo zawiera cząstki stałe. Nie korzystam z masła w przypadku smażenia steku. Nie mówiąc już o katalizatorach procesu - tutaj nawet patelnia ma znaczenie. Jestem świadomy kwestii dymienia i rozpadu, ale także biorę pod uwagę kwestie smakowe.
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
19.02.2020, 23:16:06
  • 0
@qwarqq: warto zajrzeć w publikacje. Można się zdziwić jak trwała termicznie jest również oliwa z pierwszego tłoczenia, wbrew powszechnej opinii.
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
20.02.2020, 09:45:47
  • 1
@qwarqq: nie rozumiem argumentacji. Nie wiem za bardzo co masz na myśli mówiąc "prawdziwa oliwa"? Przyjąłeś za pewniak zdanie lokalnego producenta krytykującego zdanie producenta komercyjnego. Rozumiem, że kierując tak poważne oskarżenia są obecne mocne dowody. Bez tego to tylko słowo przeciwko słowu.
Negujesz podejście naukowe, badania prowadzone przez pracowników naukowych, publikacje. Na poparcie swojej tezy używasz zdania osób zajmujących się/związanych z przemysłem wytwórczym oliwy. Co ma to udowodnić? Jestem przekonany,
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94 10.02.2020, 11:16:47 via Wykop Mobilny (Android)
  • 226
Kurczak Kung Pao (宫保鸡丁 - Gōng bǎo jī dīng) - klasyk kuchnii syczuańskiej. Bardzo popularny stir-fry także w restauracjach z chińską kuchnią na zachodzie, choć często w wersji mocno zmodyfikowanej. Danie charakteryzuje się ostrością (typowe dla kuchni syczuańskiej) za sprawą suszonych papryczek chilli, pieprzu syczuańskiego i Dou Ban Jiang (pasty z fermentowanym bobem, soją, ryżem, solą, przyprawiamy i chilli). Mięso marynowane przy wykorzystaniu techniki "velveting" i pozwala utrzymać wilgotność mięsa
Michu94 - Kurczak Kung Pao (宫保鸡丁 - Gōng bǎo jī dīng) - klasyk kuchnii syczuańskiej. B...

źródło: comment_1581333406GYGdh8XwnimIGDzU4ydfkm.jpg

Pobierz
  • 22
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Michu94
Michu94
Autor
10.02.2020, 11:25:45
  • 68
@fenis:
Michu94 - @fenis:

źródło: comment_1581333942SiqcxXwMKEIuI69E5N9Y6Q.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
10.02.2020, 16:14:07
  • 0
@WuDwaKa: raczysz żartować? Sam zjadłem ( ͡° ͜ʖ ͡° )つ──☆*:・゚
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
10.02.2020, 16:17:19
  • 3
@Bekovsky: "Kuchnie Świata" w Galerii Krakowskiej. Jeśli nie masz w pobliżu jakiegoś sklepu z produktami azjatyckimi to polecam zaopatrzyć się przez internet

@ortofosforan smakuje jeszcze lepiej:))
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
10.02.2020, 19:46:03 via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
@Chrystus: tak, chińskie wino ryżowe do gotowania:)
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
11.02.2020, 10:46:02 via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@zlyczarek: niestety nie. Jak znajdę coś w ww. stylu to tam znać:)
@Arctic_Slav w takim razie nic tylko spróbowaćʕ•ᴥ•ʔ
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94 01.02.2020, 22:31:47 via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
Zainspirowany wczorajszym posiłkiem @anonymous_derp postanowiłem również spróbować swoich sił z serem. Nieco zmodyfikowałem całość, ale też wyszło pysznie. Tak oto otrzymałem mac&cheese. Podstawą do dania jest sos beszamelowy i rozpuszczony ser... bardzo dużo sera. Sos przylega bardzo ładnie do makaronu potęgując efekt. Na wierzch odrobina sera, który roztopił się w trakcie przypiekania. Mega serowe doświadczenie - zużyłem 100g żółtego Cheddar'a, 90g sera mozarella i 30g parmezanu. Efekt na zdjęciu poniżej.
Michu94 - Zainspirowany wczorajszym posiłkiem @anonymous_derp postanowiłem również sp...

źródło: comment_jzg6EWmIh8ZMB3QlTWU5mUxocKqA2J9P.jpg

Pobierz
  • 4
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

Michu94
Michu94
Autor
01.02.2020, 22:36:03 via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
​​​​​
Michu94 - ​​​​​

źródło: comment_tm2i8vvDNflrvbvjRWXkMUc8s0oeW7hZ.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
01.02.2020, 22:37:49 via Wykop Mobilny (Android)
  • 1
@Millhaven: też mam takie wrażenie, że na zdjęciu trochę jajecznicę przypomina xDDD btw, do Chin nie wracam(╯︵╰,)
  • Odpowiedz
Michu94
Michu94
Autor
01.02.2020, 22:54:46 via Wykop Mobilny (Android)
  • 0
Do tego filet z indyka w sosie pomidorowym z czosnkiem i bazylią
Michu94 - Do tego filet z indyka w sosie pomidorowym z czosnkiem i bazylią

źródło: comment_RJW6en2RhFWE4dF2GM0nhZkh1atuTJd2.jpg

Pobierz
  • Odpowiedz
  • <
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 12
  • Strona 2 z 12
  • >

Osiągnięcia

  • Rocznica
    od 21.10.2024

    Rocznica
  • Gadżeciarz
    od 26.10.2017

    Gadżeciarz

Wykop © 2005-2025

  • O nas
  • Reklama
  • FAQ
  • Kontakt
  • Regulamin
  • Polityka prywatności i cookies
  • Hity
  • Ranking
  • Osiągnięcia
  • Changelog
  • więcej

RSS

  • Wykopane
  • Wykopalisko
  • Komentowane
  • Ustawienia prywatności

Regulamin

Reklama

Kontakt

O nas

FAQ

Osiągnięcia

Ranking