@KIJU87: @Sheena1 Słuchajcie 40 złotych z wliczonymi kosztami przesyłki ewentualnie odbiór osobisty w Krakowie. Tylko dajcie znać jaki profil palenia Was interesuje obecnie mam świeżą Yierge zarówno pod espresso jak i alternatywę.
W robocie mamy ekspres Saeco, który posiada regulację dozy mielonej kawy oraz stopnia mielenia. Dwie oddzielne regulacje. Młynek jest zawsze ustawiony z mielenie drobne i jest ok, ale problem jest z dozą.
Gdy bierzemy na minimum (7 gramów) to kawa jest kwaśna jak cholera. Gdy zmieniamy na maksa intensywność (doza 11 g.) to kawa jest bardzo smaczna ale mocna. Wyśrodkowanie tej regulacji powoduje, że kawa jest lekko kwaśna.
Mireczki z tagu #kawa : jakie macie sprawdzone, "analogowe" sposoby na spienianie mleka? Nie stać mnie na ekspres do kawy (używam kawiarki), a te różne elektryczne spieniacze psują się w takim tempie, że szkoda je kupować - próbowałem już i tanie, i trochę droższe - zawsze efekt ten sam. Obecnie zwykle podgrzewam mleko w kubku, a później ręcznie w filiżankach taką nasadką od blendera - wychodzi to dość ładnie ale
@vateras131: nigdy nie robiłem tego na oko, zrób po prostu to metodą prób i błędów. Osobiście jestem zdania że lepiej by mleko było niedogrzane bo wszystko coś zaczyna się po przekroczeniu 60 stopni sprawi że pojawi się goryczka. French press plus dogrzane mleko pozwoli Ci osiągnąć jogurtową konsystencje a na marginesie wspomnę że któryś z baristów na mistrzostwach świata korzystał z takiej techniki.
@vateras131: trening czyni mistrza, jak wspomniałem musisz wyczuć moment a to przyjdzie z czasem. A jeszcze gdzieś widziałem u kogoś taki termometr jak na akwarium przyklejony do dzbanka w którym spienia się mleko może to będzie rozwiązaniem?
no i się udało, całkiem ładny stan, wiadomo, zawsze coś trzeba zrobić, dopicować na glanc czy coś poprawić, albo po prostu zrobić według własnej wizji, ale jest nieźle, zwłaszcza na to że to 1990 rok ( ͡º͜ʖ͡º
źródło: comment_NUNPwLnaBt0vsqIS7hyLg1MyEyZJWJKQ.jpg
Pobierz