Wpis z mikrobloga

Mireczki z tagu #kawa : jakie macie sprawdzone, "analogowe" sposoby na spienianie mleka? Nie stać mnie na ekspres do kawy (używam kawiarki), a te różne elektryczne spieniacze psują się w takim tempie, że szkoda je kupować - próbowałem już i tanie, i trochę droższe - zawsze efekt ten sam.
Obecnie zwykle podgrzewam mleko w kubku, a później ręcznie w filiżankach taką nasadką od blendera - wychodzi to dość ładnie ale przy większej ilości kaw jest dosyć męczące. Do tego ostatnio rozwaliłem te druciki i pomyślałem, że może są jakieś urządzenia nie wymagające prądu, które ułatwią tę czynność. Może jakieś trzepaczki o odpowiednim kształcie?
Używa ktoś też może takiego spieniacza - opłaca się to kupić? Mój budżet to max. 50zł.
  • 13
  • Odpowiedz
  • Otrzymuj powiadomienia
    o nowych komentarzach

@laggeros: i to spieni mleko? Bo z tego co czytam to raczej do parzenia kawy jest...
Znalazłem na allegro sporo takich naczyń z tłokiem za niewielkie pieniądze ale z drugiej strony na ceneo czasem ludzie narzekają, że to sitko im zaczęło rdzewieć już po kilku dniach...
  • Odpowiedz
@vateras131: używam takiego małego od 2 lat i wszystko jest dobrze. Podgrzewam mleko do około 50 stopni, wlewam do połowy do tego frenchpressa, trzepie sobie po czym wracam do kuchni. Znaczy ee trzepie tym w góre i w dół...
No wiesz o co chodzi. I wychodzi mniej więcej 2 razy więcej spienionego niż wlałem czyli cały french press. Ten mały w------r na baterie też przerobiłem i gorzej się sprawdzał.
  • Odpowiedz
@Mekinsky: nie mam termometru kuchennego więc nie wiem czy jestem w stanie tak precyzyjnie je podgrzać, ale na jednym z filmików na yt ktoś twierdził, że mleko zaczyna wtedy lekko parować
  • Odpowiedz
@vateras131: nigdy nie robiłem tego na oko, zrób po prostu to metodą prób i błędów. Osobiście jestem zdania że lepiej by mleko było niedogrzane bo wszystko coś zaczyna się po przekroczeniu 60 stopni sprawi że pojawi się goryczka. French press plus dogrzane mleko pozwoli Ci osiągnąć jogurtową konsystencje a na marginesie wspomnę że któryś z baristów na mistrzostwach świata korzystał z takiej techniki.
  • Odpowiedz
@vateras131: trening czyni mistrza, jak wspomniałem musisz wyczuć moment a to przyjdzie z czasem. A jeszcze gdzieś widziałem u kogoś taki termometr jak na akwarium przyklejony do dzbanka w którym spienia się mleko może to będzie rozwiązaniem?
  • Odpowiedz
@Mekinsky: są takie specjalne termometry dla baristów ale raczej nie chcę się już pchać w kolejne koszty ;) Jak raz na jakiś czas trochę mi nie wyjdzie to tragedii nie ma - to kawa dla mnie i rodzinki, a nie restauracja Amaro
  • Odpowiedz