Polski schabowy będzie z Niemiec. Gospodarstwa upadają, wieprzowina drożeje
Codziennie w Polsce zamyka się kilkadziesiąt gospodarstw zajmujących się hodowlą świń. W ciągu dekady ich liczba zmalała nawet o 85 proc. Produkcja spada, a rolnicy alarmują, że krajowy schabowy czy karkówka niedługo mogą stać się bardzo rzadko spotykanym daniem. Już teraz radykalny
orpblyskawica z- #
- #
- #
- #
- #
- #
- 125
Komentarze (125)
najlepsze
Kup sobie polskie surowe mięso wieprzowe (ewentualnie węgierskie, jak się trafi), i już wiesz czym się różni od duńsko-niemieckiej wujni.
@Aleale2: Ta, jak zastępowanie masła margaryną ( ͡° ʖ̯ ͡°)
@Aleale2: Jak dla mnie, to możesz jeść nawet trociny. Smacznego.
( ͡° ͜ʖ ͡°). Ci którzy faktycznie jechali ostro z inwestycjami w gospodarstwa robiąc z nich gospodarstwa przypominające te niemieckie czy duńskie czyli pełna mechanizacja,
Zacznijmy od początku panie znawco.
W Polsce już od kilku lat NIE MA stad trzody chlewnej poniżej 50 sztuk. Po prostu cena założenia takiego stada jest nie do przeskoczenia, a mowa o kolczykach, normach sanitarnych, kosztach świadectw zdrowotnych itd.
30 lat temu takie stado uznawane by było za dość duże i w każdym razie pozwalałoby godnie utrzymać czteroosobową rodzinę.
Dziś każde stado generuje stałe straty wielkości 150-200zł od każdej wychowanej sztuki
#!$%@?ć polskie wędliny! Tanio!
Na końcu będzie musiał przyjść jakiś "złodziej" pozamykać nierentowne cukrownie znaczy hodowle, i do końca życia słuchać jaki to on zły, bo za komuny było a teraz zamykają
czytaj 80% hodowli produkuje 14% trzody
https://foodfakty.pl/profesjonalizuje-sie-hodowla-swin-w-polsce-podsumowanie-2021-r
no i zajebiście
ale schabowy i karkówka powinny być w ogóle nigdy nigdzie niespotykanym daniem
Nawet sobie nie zdajesz sprawy jak świnie lubią sól drogową. W sumie tak jak każde ssaki - przynosisz worek soli to jeden warchlak drugiego kosą by pchnął za swoją działkę białego ( ͡º ͜ʖ͡º)