Mam znajomą w sanepidzie i odradza np jeżdżenie pociągiem, bo w tych zagłówkach jest pełno insektów. Oni już są tak zryci, że wszędzie widzą zagrożenie sanitarne. A miałem tam pracować i badać wodę :)
Mój kuzyn ma lodziarnię na ruchliwej ulicy z automatów. Produkcja 1 loda dużego kosztuje go około 70 groszy z wszystkimi kosztami (prąd, wafel, składniki, czynsz, opłaty, pracuje sam z żoną) z czego dużego sprzedaje za 8 zł - lody kręcone. W ciągu sezonu miesięcznie ma na czysto około 45 - 70 tyś zł. Ale hossa trwa 3 miesiące max 4. Co daje i tak więcej niż sranie się na etacie cały rok
@Kowal13: Wiem że kupił używaną z 2 różnymi smakami ale ile dokładnie dał już nie pamiętam. Coś około 20 lub 30 k ale nie jestem pewny. To nie duży wydatek jak potem są zyski dużo większe. Pracuje 4 miesiące w lodziarni i zarabia najmniej 160 000 zł za to z tego co wiem, najlepiej to było około 320 tyś zysku netto po 4 miesiącach pracy.
@Tranzystor_IGBT: w ostatnim czasie w żadnej miejscowości turystycznej nie widziałem, żeby rachunku nie wydawali... chyba zbyt ryzykowne przy ilościach kontroli z US. Komanda polują na takich.
Zaden Mirek nie zorientował sie że w tym biznesie nie chodzi o same lody, ale o MIEJSCE za które janusze od bizensu płacą krocie, nastepnie za maszynę i pracę ludzi
Lody to tylko produkt uboczny dla tych co nie chce sie wejeść do marketu po paczkowane
O, ile zwolenników brudnych rąk. Weźcie sobie poczytajcie, bo najwyraźniej w podstawówce jak mówili o chorobach brudnych rąk, to byliście na wagarach. Jest od groma niebezpiecznych chorób, które mogą się przenosić z rąk na jedzenie. Z salmonellą i wirusowym zapaleniem wątroby na czele.
Czyli nie kupić z automatu bo jest niedomywany w zamian za to iść do eksliuziw lodziarni i kupić takie na które kicha cała obsługa i używa niedomytej łyżki?
sorry ale krzyk na temat lodów z automatów nad morzem jest od kiedy pamiętam. Więc albo syf jest od dekad. albo ktoś ma problem. Nie zmienia to faktu ze jednak może być różnie z takimi lodami, szczególnie jak dostajesz loda z automatu a on praktycznie od razu się topi. Wtedy powinna się zaświecić czerwona lampka.
Komentarze (330)
najlepsze
chyba nie do końca bo jak im np. w masarnii dadzą worek podwawelskiej to nagle wszystko staje się cacy i sterylne ( ͡° ͜ʖ ͡°)
Lody to tylko produkt uboczny dla tych co nie chce sie wejeść do marketu po paczkowane
Przez 30 lat jem z automatów i nigdy nie miałem ŻADNYCH dolegliwości ... więc chyba nie są jednak takie groźne te automaty.
Trudny wybór
źródło: comment_1624809190xTb3EktsU8Df0fuSPmZKxM.jpg
Pobierz