Co robię źle? - na filmie ciasto jest fajne, jędrne i sprężyste. Robię z różnych przepisów, różnych mąk ale na końcu nigdy nie mogę co tak fajnie cienko rozciągnąć bo pęka, i po upieczeniu wychodzi w najcieńszym miejscu 3-4mm, taka drożdżówka się robi ;/
@gleba113: Po pierwsze odpowiednia ilosc wody w stosunku 100%mąki- 65 %wody, mąka 00, jak zwykla kuchenna to zejdz do 60 % wody. Po drugie drożdzy dajesz mało, 0.2% swiezych. Sól 3 % i co ważne. Najpierw mieszaj drozdze z woda az sie rozpuszczą a pozniej dodaj polowe maki. Wymieszaj az wszystko sie@ladnie polaczy i dodaj dopiero sol. Wtedy sol dziala jak klej dla glutenu. Wymieszaj az sol sie rozpusci i dodaj
Jak u nas może być dobra pizza skoro w większości polscy "pizzermani" to jakieś gnojki po 20 lat co jeszcze 2 lata wcześniej wydłubywali kozy pisząc kartkówki w jakieś samochodówce czy technikum układania kostki brukowej a tu dziadzia pewnie napierdziela od czasu zamachu na Aldo Moro...
@HrabiaZet: jak trochę zwiedzisz świat to się dowiesz, że pizza we Włoszech to z reguły gunwo a lepszą zjesz nawet wszędzie dookoła. Poza tym to chyba właśnie polacy wygrali ostatnio jakiś poważny konkursik :) Jest tak również z kilkoma innymi potrawami znanymi z południa.
Komentarze (183)
najlepsze
(Jerze Cnota)