Zaraz wejdzie na główną, zlecą się Polaki i będą Panu Włochowi tłumaczyć że ciasta się nie wałkuje, ze składników nie nakłada jeden na drugim, a ser w granulkach to barbarzyństwo. ( ͡°͜ʖ͡°)
@NaglyAtakGlazurnika: A to, że robi to Włoch to jakoś imputuje, że musi robić to zgodnie ze sztuką? W sensie jak ktoś zrobi Ci w Polsce, w knajpie "schabowego" z kurczaka, to od razu oznacza, że schabowe robi się z drobiu? :D
Jakie to wszystko jest #!$%@? załóżmy że chcę sobię otworzyć taką pizzerię mam miejsce ale wiem że nie mogę działać cały rok i takiej pizzy po za sezonem sprzedałbym może ze 2 sztuki dziennie I co nie otworzę pizzeri nigdy bo zus mnie blokuje i sanepidy. Jak żyć?
@lukasus: Tak jak działa tysiące pizzerii nad Bałtykiem. Przez sezon trzeba zarobić na opłaty na cały rok albo kombinować z zawieszaniem działalności. Ceny nad morzem nie biorą się z nikąd.
Najlepszy przepis moim zdaniem to ten z opakowania z mąki z biedry GustoBello (zielone opakowanie): - 1 kg mąki - 600 ml wody (lekko ciepłej) - 30 gr soli Całość wstępnie wyrobić w mikserze z końcówką do chleba - dodać 5gr świeżych drożdży (tak, tylko 5!) rozpuszczone z 50 ml lekko ciepłej wody Wyrabiać z 5-10 minut i odstawić na 30 minut. Potem znowu chwilę powyrabiać uformować porcję w postaci "zamkniętych" kul.
Dla wszystkich piszących, że się nie wałkuje itp: to jest pizza rzymska a nie neapolitańska. To się wałkuje. A dają na to suchą mozarelle, bo tego nie wypieka się w takiej temperaturze żeby woda z mozarelli odparowała. Tonda Romana - można w google sobie wpisać
Komentarze (183)
najlepsze
Tu dla prawdziwych ekscentryków z zielonym groszkiem ( ͡º ͜ʖ͡º)
Ceny nad morzem nie biorą się z nikąd.
- 1 kg mąki
- 600 ml wody (lekko ciepłej)
- 30 gr soli
Całość wstępnie wyrobić w mikserze z końcówką do chleba
- dodać 5gr świeżych drożdży (tak, tylko 5!) rozpuszczone z 50 ml lekko ciepłej wody
Wyrabiać z 5-10 minut i odstawić na 30 minut. Potem znowu chwilę powyrabiać uformować porcję w postaci "zamkniętych" kul.
A dają na to suchą mozarelle, bo tego nie wypieka się w takiej temperaturze żeby woda z mozarelli odparowała.
Tonda Romana - można w google sobie wpisać